Сега четете
България има много работа да свърши следващите месеци

България има много работа да свърши следващите месеци

Според правосъдния министър Атанас Славов България има много работа да свърши следващите месеци. Така той коментира вчерашния доклад на Европейската комисия (ЕК) за напредъка на България в изпълнение на препоръките за върховенството на закона.

 

Положителното е, че се оценяват усилията на правителството именно да планира мерките, които трябва да бъдат приети следващите месеци в противодействие на корупцията, в закона за противодействие на корупцията и по отношение на реформата в съдебната система, посочи Славов.

 

По думите му конституционната реформа, регулиране на лобизма и нещо много важно – свободата на медиите, са мерки, които в следващите месеци трябва да влязат в парламента.

 

Коментирайки доклада, Словов каза, че у нас все още няма убедителни доказателства за преследване на корупцията по високите етажи на властта.

 

Правосъдният министър каза, че днес на заседанието на Висшия съдебен съвет има много ясни и конкретни точки за обсъждане, свързани с натиска върху магистрати, със случая „Осемте джуджета“ и неговите аспекти, с доверието в съдебната власт, спирането на процедурата за избор на нов главен прокурор.

 

Вижте и

По повод доклада по случая „Осемте джуджета“ Славов коментира, че този документ съдържа много сериозни заключения, които вероятно ще изискват и действия на самата прокуратура по отношение на замесените лица, по отношение на хора, злоупотребили със служебните си правомощия.

 

Със сигурност трябва да има последствия. Ще предложи на пленума да се извърши задълбочена проверка по констатациите в доклада, посочи правосъдният министър.

 

По думите му самият факт, че този доклад три години е държан някъде е тежко дисциплинарно нарушение. Най-малкото на ръководството на прокуратурата, говорим за екипа лично на Гешев и неговите заместници, които са имали достъп до този доклад. Част от тях са продължават да са в прокуратурата. Тоест по отношение на тях някаква отговорност трябва да бъде потърсена. И аз ще настоявам за това, заяви още Атанас Славов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре