Сега четете
Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Зеленски ще дойде в България

Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Зеленски ще дойде в България

Министър-председателят акад. Николай Денков потвърди, че президентът на Украйна Володимир Зеленски ще дойде на посещение в България. Денков отговаря на въпроси на граждани на страницата на Министерския съвет във Фейсбук.

Премиерът заяви, че той лично се е обадил на президента Румен Радев, за да го информира за посещението на Зеленски. По думите на Денков, предвидено е двамата държавни глави да се срещнат.

Министър-председателят заяви, че към момента реална опасност за България от войната в Украйна няма. Това, за което трябва да работим, е да няма опасност оттук нататък, добави той.

Причините да подпомагаме Украйна са две. Първата е, че Украйна е нападната държава. Основата на световния ред и на световния мир се състои в това, когато има граници на една държава, те да са неприкосновени и да не се преминават. Русия наруши това правило, нападна съседна държава. Всички държави по света трябва да се опитват да възстановят началните граници, за да възстановим реда в международните отношения. Ако един агресор успее на едно място, това ще изкуши всички останали агресори да се опитат да направят същото на други места. Така че, международният ред се крепи на опазването на границите, заяви още Денков.

Втората причина е непосредствено свързана с България. Русия неколкократно отправи заплахи, че след Украйна могат да последват Молдова, Балтийските държави, защо не други държави, които са членове на НАТО. Това са заплахи, които би трябвало да ни притесняват изключително много. България беше обявена за вражеска държава на Русия, без да е направила каквото и да било в това отношение. Добре е да се припомни и че руската армия влезе в България след Втората световна война, без да има обявена война от страна на България към Съветския съюз. Имаме история, която трябва да прочетем много по-внимателно от това, което учим в учебниците, и да разберем, че ако Украйна спечели войната, границата, където можем да очакваме агресия, ще бъде далеч от България. Ако Украйна загуби войната, нещата ще изглеждат по доста различен начин, коментира още премиерът.

Аз не виждам как Русия ще спечели войната в Украйна. Въпросът е как ще завършат преговорите за мир, когато двете страни седнат на масата за преговори. Но кога ще седнат, какви ще бъдат условията им, зависи от усилията им на бойното поле. Това е една от причините ние да подпомагаме Украйна в този процес, защото колкото по-изгодни са резултатите от преговорите за Украйна, толкова по-стабилен ще е мирът за в бъдеще и по-спокойна ще е България в рисковете, които биха възникнали за нея след войната, заяви още Денков.

Вижте и

Според него, за да се намали руското влияние в България „трябва да бъдем много по-активни в разказване на истинските истории, които се основават на факти и данни“.

В момента виждаме, че в социалните мрежи и медиите се разпространяват спокойно лъжи и дезинформация. Вижда се, че голяма част от тях е организирана и това пречи ние да водим истинският дебат какви са националните интереси на България, коментира премиерът.

Интересите на България са войната в Украйна да свърши, но като се възстановят изходните граници на държавите, въвлечени в нея, категоричен бе Николай Денков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре