Сега четете
От „Възраждане“ излязоха с декларация във връзка със спазването на Конвенцията от Монтрьо

От „Възраждане“ излязоха с декларация във връзка със спазването на Конвенцията от Монтрьо

Миналата седмица министърът на отбраната Тодор Тагарев си позволи да каже нещо, което мина почти незабелязано по медиите, но всъщност то имаше и продължава да има потенциала да предизвика тежък международен скандал, каза в декларация от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

„Лицето Тагарев си позволи да говори за това, че трябва да си помислим как да уплътним съюзническия военноморски потенциал в Черно море като се създаде евентуална военноморска база на Съединените щати в България“, каза депутатът. Според него това, което е било казано, представлява тежко нарушение на международното право, защото в момента Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., за режима на плаване през проливите Босфора и Дарданелите, забранява присъствието на чужди военни кораби, не на черноморските държави, за по-голям период от 21 дена.

Костадинов отбеляза, че Конвенцията от Монтрьо има важна цел, която тогава обединява както черноморските държави, така и тези, които не са от Черноморския басейн – да не допусне милитаризация на черноморския регион. Той обясни, че там ясно е определен режимът за преминаване през проливите. Костадинов смята, че този режим в момента дава легитимното право на всяка една черноморска държава да обяви за военна цел други военни кораби, които стоят повече от 21 дена на територията на акваторията на Черно море.

По думите му вкарването на каквито и да било военни кораби в акваторията на Черно море в момента не е проблем и американците го правят редовно, но те спазват Конвенцията от Монтрьо и на 21-ия ден най-късно техните кораби излизат от Черно море, след което влизат други. Костадинов каза, че те правят т. нар. военноморска ротация, но с вкарването на постоянно разположен американски флот тук на практика Конвенцията ще бъде дезавуирана.

Вижте и

По думите му в сегашната ситуация, в която в Черноморския басейн се води активна война, вкарването на какъвто и да било чужд военен флот – нечерноморски, наистина ще предизвика много сериозно напрежение.

Костадинов посочи, че искат да се обърнат към хората, които в момента управляват държавата ни, и да ги предупредят „да не си играят с огъня“. Това ескалира напрежението в Черно море и може да доведе до много сериозен военен конфликт, смята той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре