Сега четете
Урсула фон дер Лайен се зарече да подведе Путин под наказателна отговорност за войната в Украйна

Урсула фон дер Лайен се зарече да подведе Путин под наказателна отговорност за войната в Украйна

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се зарече днес ЕС да направи всичко по силите си, за да бъде потърсена наказателна отговорност от руския президент Владимир Путин за войната в Украйна, предаде ДПА.

„Няма да оставим и един камък непреобърнат, за да подведем Путин и поддръжниците му под отговорност“, каза Урсула фон дер Лайен при откриването Международния център за преследване на престъплението агресия срещу Украйна.

Центърът функционира към европейската правосъдна агенция Евроюст.

„Новият международен център за съдебно преследване ще играе ключова роля, за да бъде гарантирано, че извършителите (на престъпления) ще бъдат изправени пред правосъдието“, посочи председателката на ЕК.

Западните страни отдавна търсят начини да потърсят отговорност от Русия, включително чрез евентуалното създаване на специален трибунал, отбелязва ДПА.

Международният наказателен съд (МНС), който също е базиран в Хага, вече издаде заповед за арест на Путин във връзка с подозрения във военни престъпления като предполагаемото депортиране на деца от Украйна в Русия. Въпреки това МНС няма правомощието да започва процедури, свързани със самата война, посочва ДПА.

Вижте и

Украйна, няколко страни от ЕС и МНС са ангажирани с новия център. Евроюст вече създаде централизирана база данни с доказателства за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре