Сега четете
Дмитрий Медведев: Русия е готова на компромиси със Запада, но само ако се отчитат нейните интереси

Дмитрий Медведев: Русия е готова на компромиси със Запада, но само ако се отчитат нейните интереси

Русия е готова на компромиси със Запада, но само ако се отчитат нейните интереси, смята бившият руски премиер и
президент Дмитрий Медведев, който е настоящ заместник-председател на руския Съвет за сигурност, предаде ТАСС.

В статия, озаглавена „Епохата на конфронтацията“ и публикувана в „Российская газета“,   Медведев коментира какво е готова да направи Русия, за да излезе от фазата на тотална конфронтация. „Наистина сме готови да търсим разумни компромиси, както руският президент неведнъж е казвал“, пише той и допълва, че компромиси „са възможни, но при разбирането на няколко основни момента“.

Като първи от тези основни моменти Медведев посочва, че интересите на Москва трябва да бъдат взети предвид „във възможно най-голяма степен“. „По принцип не трябва да има повече антируски настроения, в противен случай рано или късно всичко ще завърши много зле. Киевският нацистки режим трябва да бъде унищожен. Законодателно забранен в цивилизована Европа като фашистки. Да бъде изхвърлен като гнило парче сланина на бунището на световната история“, заяви заместник-председателят на Съвета за сигурност. Той не говори за това какво може да дойде на мястото на сегашния киевски режим и какво може да остане от Украйна.

Според руския заместник-председател друг принципен момент за възможен компромис е изготвянето на нов международен документ. „Всички резултати от тоталната конфронтация трябва да бъдат събрани в нов документ, подобен на Хелзинкския акт, с който завърши конференцията през 1975 г.“, заяви Медведев.

Създаването на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа беше предшествано от подписването на Заключителния акт на Конференцията за сигурност и сътрудничество в Европа (Хелзинкските споразумения) на 1 август 1975 г. в Хелзинки. Той бе подписан от 33 европейски държави, САЩ и Канада след три години интензивни консултации. В този акт бяха заложени нови принципи на международното сътрудничество. Организацията, която възникна в резултат на него, се наричаше Конференция за сигурност и сътрудничество в Европа, припомня ТАСС.

Сега обаче Медведев, че „Финландия вече е враждебна за нас страна, която някога бе създадена от Ленин по необмислени причини, а сега се е присъедини към НАТО“. После Медведев казва, че „по-добре би било временно да се преустановят дипломатическите отношения с Финландия и подобните на нея страни (като Полша, балтийските държави и, разбира се, Великобритания) или поне да се понижи нивото на тези отношения за момента“.

Вижте и

Реформирането на международните организации е третият ключов момент за постигане на компромис, посочва Медведев.  „Вероятно ще се наложи внимателно преструктуриране на ООН и други международни организации. То е възможно само при пълно зачитане на правата на постоянните членове на Съвета за сигурност, в противен случай ще бъде напълно неефективно. И тогава ООН ще потъне в забвение като институция, която не е успяла да оправдае надеждите на свободните народи“, казва Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация не е сигурен, че ще бъде възможно да се постигне компромис. „Засега западната политическа класа, която напълно се е изродила, се опитва да вдигне залозите в един кървав клоунски хорър. В състояние на упорита деменция тласка нашия малък свят към Трета световна война“, допълва той  и казва, че самият той не е оптимист. А после цитира Чехов, който казва, че „Животът по същество е много просто нещо и на човек му трябват много усилия, за да го обърка“. „Но винаги има надежда“, завършва Медведев в публикацията в руското издание.

бта

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре