Сега четете
Сергей Лавров: Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ

Сергей Лавров: Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ

Русия се бори в Украйна не за територии, а за руския народ, за неговата история, религия и език, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за медийната група „Радио и телевизия Португалия“, предаде ТАСС.

„Виждате ли, това е подход като на пазар: аз давам на вас, вие давате на мен. Ние не се борим за територии, а за хора, за нашата история, религия, за руския език, който е официален език в цялата система на ООН и който сега се смазва не само в Украйна, но и в други европейски страни, в Прибалтика. И всички мълчат“, каза руският външен министър в отговор на въпрос дали е възможен „мир в замяна на територия“.

„Задавам въпроси на много мои събеседници, но никой не ми отговаря. Може ли някой да си представи Швейцария да забрани френския или немския език? Или пък Ирландия – английския език. Белгия би ли забранила фламандския? Това е невъзможно дори да си го представим. Във Финландия живеят 5,2 % шведи, а шведският език е официален. В Украйна етническите руснаци са поне 20%, а тези, които говорят и мислят на руски, са повече от половината. Така че не става въпрос за територии“, добави Лавров.

Според руския външен министър украинският президент Володимир Зеленски „изпълнява заповед за унищожаване на всяка проява на руската цивилизация на територията на тази страна“.

Разговорите с украинския президент Володимир Зеленски са безсмислени, той не действа самостоятелно, каза Лавров.

„Всички знаят, че Зеленски не е независим… На него му се казва какво да прави, задава му се линия на поведение. При следването на тази линия той разбира се импровизира в зависимост от текущата ситуация. Но няма смисъл да се говори с него“, допълни руският външен министър.

Лавров изтъкна, че „мирната формула“ на Зеленски е „добре известна на всички“. „Формулата изисква капитулация и наказание на Руската федерация, както и получаване на репарации от нас“, продължи той.

Вижте и

Според ръководителя на руската дипломация американският президент САЩ Джо Байдън не проявява интерес към мирното разрешаване на конфликта в Украйна.

„Относно позицията на президента на САЩ Джо Байдън и неговото правителство. Те нито веднъж не предложиха да се търси мирно решение, а направиха критични коментари, когато имаше инициативи на страните от Глобалния Юг, когато бе оповестена инициативата на африканските страни и инициативата на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва“, каза Лавров.

Жителите на западните страни, които се „страхуват“ от Русия, трябва по-скоро да се страхуват от своите собствени правителства, допълни руският външен министър.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре