Сега четете
Управляващите партии искат да спрат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

Управляващите партии искат да спрат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

Собща декларация, внесена в деловодството на Народното събрание, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и ДПС отправят призив към Висшия съдебен съвет (ВСС) да спре процедурата по избор на нов главен прокурор, която бе открита на 22 юни.

Декларацията е подписана от Бойко Борисов, Деница Сачева, Христо Иванов, Никола Минчев, Атанас Атанасов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски.

В мотивите към нея се посочва, че освобождаването на главния прокурор Иван Гешев и последвалото решение за откриване на процедура по избор на нов главен прокурор, както и образуваното производство пред Конституционния съд (КС) са породили обществено напрежение и високи очаквания за законодателни промени, включително конституционни. „Българските граждани очакват избор на нов главен прокурор по нови и ясни правила след широк обществен дебат и в спокойна обстановка“, пише още в мотивите.

 

Вижте и

Новината бе съобщена най-напред от депутатите от ГЕРБ Деница Сачева и Рая Назарян. Те изтъкнаха, че спазват конституционния принцип за разделение на властите и не се месят в работата на съдебната власт и затова декларацията представлява само призив за спиране на процедурата до окончателното приемане на промените в конституцията и до произнасянето на КС по вече образуваното дело по сигнал на бившия главен прокурор Иван Гешев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре