Сега четете
Атанас Славов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор

Атанас Славов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор

Министърът на правосъдието Атанас Славов обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) назначението на Борислав Сарафов за изпълняващ функциите главен прокурор. Това съобщиха от Министерството на правосъдието.

Решението на Прокурорската колегия от 16 юни е нищожно, алтернативно – незаконосъобразно, заявява министърът в жалбата.

По отношение на нищожността на решението Славов изтъква, че то е извън компетентността на Прокурорската колегия, тъй като изборът следва да се направи от пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Всеки акт, издаден при липса на компетентност е нищожен, напомня министърът.

Той привежда ред правни аргументи, включително от решение на Конституционния съд (КС), че председателите на Върховния касационен съд, на Върховния административен съд и главният прокурор имат особен статус с три качества: на магистрати, на административни ръководители и на членове по право на ВСС. Затова и изборът на временно изпълняващи функциите на тези длъжности не може да се провежда по правилата за останалите административни ръководители, както е решила Прокурорската колегия.

Алтернативно министър Славов поддържа, че решението за избора на Сарафов е незаконосъобразно, тъй като е прието при съществени нарушения на административнопроизводствените правила, в противоречие с материалноправните разпоредби и в несъответствие с целта на закона. Не са спазени правилата за свикване на заседание, не е имало публично оповестяване и обсъждане на кандидати, не са дебатирани професионалните и нравствените качества на избраника.

Министърът настоява ВАС да обяви избора за нищожен или да го отмени, като върне казуса за решаване от Пленума на ВСС.

Славов обосновава интереса си да обжалва решението на Прокурорската колегия с това, че министърът на правосъдието има особена роля на връзка между изпълнителната и съдебната власт, в това си качество председателства пленума на ВСС и може да прави предложения за главен прокурор. Затова атакуваният избор на Прокурорската колегия пряко засяга правата и законните му интереси.

Вижте и

Вчера Славов призова процедурата за избор на нов главен прокурор да бъде спряна.

Има изрична норма в Административно-процесуалния кодекс, която казва, че тогава, когато има допуснато дело в КС, с което е оспорена конституционността на закон, който трябва да се приложи в едно производство, каквото безспорно е изборът на нов главен прокурор, тогава съответният орган спира производството по делото до произнасянето на Конституционния съд, обясни Славов.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре