Сега четете
Бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на БТА

Бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност на церемония в Националния пресклуб на БТА

На специална церемония в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в София бяха връчени първите годишни награди за пътна безопасност. Инициативата е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), организирана с подкрепата на БТА.

В Националния ден на безопасността на движението по пътищата – 19 юни, бяха отличени областни комисии, работещи по темата, областни дирекции на Министерството на вътрешните работи, общини, регионални дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“, училища и детски градини. Целта е да се отличат регионални и местни дейности, реализирани в подкрепа на подобряването на безопасността и намаляването на жертвите и ранените по пътищата.

Специални награди

Специалната награда за принос към подобряването на безопасността получи Симеон Симов, секретар на Съвета по безопасност на движението на децата в София към Столичната община, който е с над 40-годишен опит в сферата на безопасността на движението по пътища с насоченост към най-уязвимите участници, а именно децата.

Отличието му връчи генералният директор на БТА Кирил Вълчев, домакин на днешното събитие.

Симеон Симов е съосновател и ръководител на детски център „Весел столичен светофар“ и редовно организира инициативи и кампании, под формата на игри и викторини. Организира също и редица кампании и инициативи в детски градини на територията на Столичната община, както и ежегоден коледен концерт.

Специална наградата – грамота за личен принос, получи инспектор Мая Василева, представител на Областна дирекция на МВР-Добрич. Тя е разработила Детски полицейски бележник „Движение по правилата“. Тази книжка е предназначена за децата и техните родители и насочва вниманието към основните правила за безопасно придвижване и допринася за предоставянето на информацията по атрактивен и достъпен за децата начин.

Другите отличени

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Ангелина Бонева връчи две награди в категория „Активна общинска политика по безопасност на движението по пътищата“. Отличени бяха общините Габрово и Роман.

Община Габрово е взела участие в международен проект „Обществените поръчки като възможност за въвеждане и насърчаване на иновациите“ – изграждане на капацитет в областта на екологичната мобилност. Наградата бе приета от заместник-кмета на общината Деян Дончев.

Община Роман са провели инициатива за деца и младежи заедно с полицейски служители и информационни материали с цел запознаване с безопасното шофиране през лятната ваканция. Наградата прие заместник-кметът Соня Тинчева.

Георги Гвоздейков, министър на транспорта и съобщенията, връчи наградите в две категории.

Победител в категория „Принос към Национална общинска кампания „Безопасни улици“ е Община Лясковец. В общината са предприети мерки за обезопасяване и осветяване на повдигнати пешеходни пътеки, както и привеждане в съответствие към нормативната уредба на останалите пешеходни пътеки тип „Зебра“. Наградата прие Милко Минев.

В категория „Проект за подобряване на пътната безопасност“ наградата е отредена за реализирани мерки в Кресненското дефиле. Наградата прие Калоян Киров – член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Заместник-министърът на вътрешните работи Кирил Ценкин обяви победителят в категория „Областна дирекция на МВР с принос за подобряване на безопасността на движението по пътищата“. Това е Областна дирекция на МВР-Шумен. Наградата прие старши комисар Георги Гендов. Отличието е за усилията, които екипът на дирекцията полага за повишаване на обществената информираност и чувствителност по темата и превенция на пътнотранспортния травматизъм.

В категория „Единна спасителна система“ победител е Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Габрово. Наградата прие комисар Георги Русинов. През изминалата година районната дирекция организира и проведе учение „Тунел Габрово“. В рамките на учението се направи симулация на произшествие в пътен тунел и реакцията на единната спасителна система при такъв инцидент.

В категория „Образователна среда в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“ наградите връчи Даниела Дашева от името на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Отличени бяха детски градини от страната, където се възпитават най-малките участници в движението по пътищата. В тази категория победителите са детските градини: „Звънче“ (Враца), „Св. Св. Кирил и Методий“ (Две могили), „Синчец“ (Варна), „Звънче“ (Бургас), „Валентина Терешкова“ (Батановци) и „Калина Малина“ (Пазарджик). 

За тях, освен плакетите от Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, беше подготвена и специална изненада – детски книжки за безопасното движение с картинки за оцветяване и послания поднесени по правилен начин, за да може децата да учат с интерес какво е правилното поведение на пътя.

Вижте и

Заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева отличи победителите сред училищата. В тази категория отличени са ОУ „Васил Левски (Борован), Математическа гимназия „Баба Тонка“ (Русе), СУ „Васил Левски“ (Вълчи дол), Професионална гимназия по транспорт и транспортен мениджмънт (Казанлък), СЕУ „Св. Паисий Хилендарски“ (Дупница) и ОУ „Яне Сандански“ (Пловдив). Всяко училище ще получи и учебна магнитна дъска за обучение по пътна безопасност.

В категория „Активна Областна комисия по безопасност на движението по пътищата“ победител е Област Варна. Наградата получи областният управител Марио Смърков, връчена му от Малина Крумова, председател на ДАБДП.

Специални награди – грамоти, получават:

В Категория „Активна областна политика по безопасност на движението по пътищата“: Бургас, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Стара Загора, Търговище.

В „Категория Активна общинска политика по безопасност на движението по пътищата“ за малка община: Сатовча, Драгоман, Лясковец, а за голяма: Бургас, Русе, Добрич.

В „Категория принос на Районна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ към дейността на Единната спасителна система грамотите отиват към дирекциите в Смолян и Ловеч.

В Категория „Активност на Областна дирекция на МВР“ грамотата е за областната дирекция на министерството в Пазарджик.

В категория „Образователна среда в подкрепа на безопасността на движението по пътищата“ бяха отличени: Десето ОУ – Перник; ОУ „Стефан Стефанов“; СУ „Никола Йонков Вапцаров“ – Царево; СУ за ученици с увреден слух „Проф. д-р Д. Денев“; ОУ „Н. Й. Вапцаров“ – Ботевград; Средно училище „Черноризец Храбър“ – Пловдив; СУ „Отец Паисий“ – Мадан; НУ „Цани Гинчев“ – Бяла Слатина; Средно училище „Черноризец Храбър“; 145 ОУ „Симеон Радев“; ДГ „Здравец“ – Русе; ДГ „Снежанка“ – Русе;  ДГ „Пчелица“ – Лясковец; ДГ „Здравец“ – Ихтиман; ДГ „Пролет“; „Дружба“ – Шумен; ДГ 1 „Здравец“ – Казанлък; ДГ „Слънчево детство“ – Сопот; ДГ „Десислава“ – Пловдив; ДГ 4 „Теменужка“ – Варна; ДГ  № 36 „ Морска Звездица“; ДГ „Пролет“ – Сандански; ДГ „Таня Савичева“ – Пловдив; ДГ „Елица“ – Мадан; ДГ „Ран Босилек – Габрово; ДГ „Васил Левски“ – Тетевен и ДГ „Малечко – Палечко“ – Монтана.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре