Сега четете
ФЕЦ „Верила“ вече e в експлоатация

ФЕЦ „Верила“ вече e в експлоатация

Най-голямата изградена до момента соларна централа в България – ФЕЦ „Верила“ (123 MW), беше официално пусната в експлоатация днес.

 

Чрез нея „Електрохолд Трейд“ ще захранва Yettel и CETIN със зелена енергия през следващите 10 години, след като двете страни сключиха договор за изкупуване на електрическа енергия (PPA). Това е най-големият корпоративен PPA в България до този момент. Той ще обезпечава съответно 80% и около 86% от общото потребление на двете компании.

 

„Електрохолд Трейд“ е най-големият лицензиран търговец на електроенергия в България и е част от едноименната група, собственост на най-големия публичен холдинг в страната – „Еврохолд“. Yettel е един от водещите телекоми, а CETIN – един от големите доставчици на телекомуникационни услуги на едро. И двете са част от чешката PPF Group.

 

Инвестицията във ФЕЦ Верила е малко над 200 млн. лв., осигурена със собствени средства и финансиране от Банка ДСК и Varengold Bank. Инвеститор е проектната компания „Белозем солар парк 3“. Равноправни партньори в нея са Ес Солар и Сизиджи, чиито собственици са съответно мажоритарните акционери в Еврохолд и собствениците на 360 Енерджи, която развива и управлява успешно енергийни ВЕИ проекти в България и региона в последните 12 години. Главен изпълнител на инсталацията е българо-германската SUNOTEC – един от лидерите в Европа в изграждането на фотоволтаични централи.

 

ФЕЦ „Верила“ е разположена на южния склон на Верила планина до с. Крайници край Дупница на терен от над 1300 дка. Местоположението ѝ на 700-1000 м. надморска височина на неравен терен със стръмни склонове превръща проекта в един от най-предизвикателните и атрактивните в Европа.

 

Централата съдържа над 220 хил. соларни панела и повече от 4240 т стоманена конструкция. През дните с интензивно слънчево греене централата ще произвежда електричество, което може да захрани области като Кюстендил и Благоевград. Инсталираната мощност на фотоволтаичния парк съставлява 7%(Според данни на ENTSO-E за инсталираните фотоволтаични мощности към края на 2022 г.) от общия капацитет на изградените до момента мощности в този сегмент в страната. Екип от над 200 експерти на SUNOTEC участваха в строителството на централата, което стартира през септември 2022 г.

 

На официално събитие по случай откриването на ФЕЦ „Верила“ присъстваха евродепутатът Цветелина Пенкова, член на комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европейския парламент, областният управител на Кюстендил Александър Пандурски и кметът на гр. Дупница инж. Методи Чимев, както и други официални гости и представители на бизнеса. Министърът на енергетиката Румен Радев изпрати поздравително писмо.

 

Вижте и

„ФЕЦ „Верила“ е голяма зелена стъпка в прехода на България и Европа към чиста енергия от възобновяеми източници. Стратегията на компанията като един от водещите доставчици на пазара е да предложи зелени и устойчиви във времето решения за своите клиенти. „Електрохолд“ има екип от професионалисти с опит в енергийния мениджмънт и необходимата инфраструктура, за да разшири присъствието си във ВЕИ сектора в близкото бъдеще“, заяви на събитието Карел Крал, главен изпълнителен директор на „Електрохолд“.

 

„Този проект е част от стратегията ни за развитие, която предвижда изграждане на вертикално интегриран бизнес модел, включващ производство, разпределение, доставка и продажба на зелена електроенергия. Ние вече мислим за следващите стъпки – разширяване на ВЕИ мощностите и прилагането на най-добрата форма на съхранение на произведената зелена енергия“, каза Кирил Бошов, председател на Управителния съвет на „Еврохолд“ и председател на Надзорния съвет на „Електрохолд Продажби“.

 

„В тази връзка очакваме до края на годината портфолиото ни от възобновяеми мощности да достигне над 500 МW“, допълни той.

 

„Гордеем се, че имаме ключов принос за зеления енергиен микс на България чрез изграждането на соларни централи като „Верила“, каза Калоян Величков, основател и главен изпълнителен директор на SUNOTEC.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре