Сега четете
Путин от Русия изригна:Тези, които организираха и подготвиха военния метеж, онези, които вдигнаха оръжие срещу своите бойни другари – те предадоха Русия

Путин от Русия изригна:Тези, които организираха и подготвиха военния метеж, онези, които вдигнаха оръжие срещу своите бойни другари – те предадоха Русия

Президентът на Русия Владимир Путин излезе с обръщение към руския народ във връзка със случващото се в страната (опит за въоръжен метеж от страна на Евгений Пригожгин и подчинената му ЧВК „Вагнер“. През нощта метежниците са взели под контрол Ростов на Дон, а тази сутрин и Воронеж).

Ето какво каза руският държавен глава:

„Обръщам се към гражданите на Русия, към личния състав на въоръжените сили, правоохранителните органи и специалните служби, към войниците и командирите, които в момента се сражават на бойните си позиции, отблъскват атаките на врага и го правят геройски – знам, тази нощ разговарях с всички командващи.

Обръщам се и към онези, които чрез измама или заплахи са били въвлечени в тази престъпна авантюра, които са били тласнати към тежко престъпление – въоръжен метеж.

Днес Русия води много тежка битка за своето бъдеще, отблъсквайки агресията на неонацистите и техните господари. Срещу нас е фактически цялата военна, икономическа и информационна машина на Запада. Ние се борим за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост. За правото да бъдем и да останем Русия – държава с хилядолетна история.

Тази битка, когато се решава съдбата на нашия народ, изисква обединение на всички сили, единство, консолидация и отговорност. Когато настрана трябва да бъде отхвърлено всичко, което ни отслабва, всякакви разпри, които нашите външни врагове могат да използват, за да ни подкопаят отвътре.

И затова, действията, които разцепват нашето единство – това по същество е отстъпничество от нашия народ, от нашите другари, които сега се сражават на фронта. Това е удар в гърба на нашата страна и на нашия народ.

Точно такъв удар е нанесен на Русия през 1917 г., когато страната се сражаваше в Първата световна война. Но победата ѝ беше открадната. Интригите, кавгите и политиканстването зад гърба на армията и народа се превърнаха в най-голямото сътресение, доведоха до унищожаването на армията и държавата, до загубата на огромни територии. И в крайна сметка до трагедията на гражданската война.

Руснаците убиваха руснаци, братята убиваха братята си, а всякакви политически авантюристи и чужди сили получаваха всякаква изгода от това, разделяха страната и я разкъсваха на части.

Няма да позволим това да се повтори. Ще защитим както народа ни, нашата държавност от всички заплахи. Включително и от вътрешно предателство.

А това, с което се сблъскахме, е именно предателство. Прекалените амбиции и личните интереси доведоха до измяна. Предателство спрямо своята страна, народа и каузата, за която бойците и командирите на глрупата „Вагнер“ се сражаваха и умираха заедно с другите ни части и подразделения. Героите, които освободиха Соледар и Артьомовск (Бахмут – б.р.), градовете и селищата на Донбас, се бориха и дадоха живота си за Новорусия, за единството на руския свят. Тяхното име и слава също бяха предадени от онези, които се опитват да организират метеж, тласкайки страната към анархия и братоубийство. В крайна сметка към поражение и капитулация.

Вижте и

Повтарям, всяка вътрешна смута е смъртна заплаха за нашата държавност, за нас като народ. Това е удар по Русия, по нашия народ. И действията ни за защита на Отечеството от такава заплаха ще бъдат твърди. Всички, които съзнателно са поели по пътя на предателството, които са подготвяли въоръжен метеж, които са поели по пътя на шантажа и терористичните методи, ще понесат неминуемо наказание, ще отговарят и пред закона, и пред нашия народ.

Въоръжените сили и други държавни органи са получили необходимите заповеди и в Москва, Московска област и редица други региони се въвеждат допълнителни антитерористични мерки. Ще бъдат предприети решителни действия и за стабилизиране на ситуацията в Ростов на Дон. Тя остава сложна, като работата на гражданските и военните власти е фактически блокирана.

Като президент на Русия и върховен главнокомандващ, като гражданин на Русия ще направя всичко възможно, за да защитя страната, конституционния ред, живота, сигурността и свободата на нейните граждани.

Тези, които организираха и подготвиха военния метеж, онези, които вдигнаха оръжие срещу своите бойни другари – те предадоха Русия. И ще отговарят за това. А тези, когото тласкат към престъпление, призовавам да не допускат фаталната и трагична, неповторима грешка, а да направят единствения правилен избор – да спрат да участват в престъпните действия.

Вярвам, че ще съхраним и защитим онова, което е скъпо и свято за нас, и заедно с Родината ще преодолеем всички изпитания, ще станем още по-силни“, заяви Путин.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре