Сега четете
С вой на сирени спешни медици от цялата страна изпратиха проф. Милан Миланов (видео)

С вой на сирени спешни медици от цялата страна изпратиха проф. Милан Миланов (видео)

С вой на сирени и сведени глави дежурните в центрове за спешна помощ в много български градове отдадоха последна почит на проф. д-р Милан Миланов. Доайенът на спешната медицина у нас си отиде на 14 юни на 77-годишна възраст.

 

Отиде си доайенът на българската спешна медицина проф. Милан Миланов

 

„Колеги, спешни медици, от ЦСМП и спешните отделения в страната, нека днес изпратим в 14 часа с минута мълчание и включени сирени нашия Учител и Защитник, Човека и Лекаря проф. д-р Милан Миланов. Опелото ще се състои от 14 ч. в София кв. Лагера храм “ Рождество Богородично“. Поклон и светъл да бъде пътят Ви Професоре“, написаха днес на страницата си във Фейсбук от Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ.

 

Снимка: Атанас Митков/Fb

 

Негови колеги, приятели и ученици от София, Благоевград, Враца, Кърджали, Пазарджик и много други населени места пуснаха сирените на линейките и сведоха глава пред паметта на един от най-уважаваните български медици.

Колегите му припомнят също така, че той създава мрежата от 198 филиали на спешна помощ и 36 спешни отделения у нас, в които през последните 30 години бяха спасени хиляди пациенти. „Той създаде и обучи първите поколения специалисти по спешна медицина у нас, като написа първите ни учебници, преведи първите ни атласи и сборници, четеше първите ни лекциите, водеше обученията ни, изпитваше ни за придобиване на специалност. Той написа първите нормативни актове по спешна медицина у нас и се пребори да работим съвременна спешна медицина с модерно оборудване по филиалите, в линейките, в спешните отделения. Няма спешен медик, който да не е чел неговите учебници и да не е слушал неповторимите му лекции“, написа в деня на кончината му д-р Д. Кателиева – председател на НАРСМП член на EuSEM.

Милан Стоянов Миланов е роден на 29 септември 1945 г. в София. Завършва медицина през 1973 г. Специализира анестезиология, интензивно лечение и спешна медицина, а по-късно и трансплантация в Европейския университет в Барселона. Професионалният му път започва по разпределение като лекар в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в Окръжна болница в Сливен.

През 1977 г. д-р Миланов започва работа като анестезиолог-раниматор и научен сътрудник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП „Пирогов“, където протича основният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ отделение и началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Вижте и

Проф. Милан Миланов е директор на „Пирогов“ между 1992-1993 г.

След демократичните промени той е основен участник във възстановяването на Български лекарски съюз, два пъти е негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г. проф. Миланов е председател на Столичната колегия на БЛС.

Заместник-министър на здравеопазването в правителството на Филип Димитров. Ръководител и основен двигател на проектите по FAR и Световна банка за модернизирането на спешната медицинска помощ в България. Първи национален консултант по донорство и спешна медицина.

Проф. Миланов е убеден демократ, винаги с открита и активна гражданска позиция, общински съветник в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, удостоен със званието „Почетен гражданин на град София“, допълват колегите му.

Той е носител на орден „Стара планина“ – I – ва степен за изключително големите му заслуги в областта на здравеопазването, медицинската наука и практика в Република България.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре