Сега четете
До седмица ВСС обявява нова процедура за избор на главен прокурор

До седмица ВСС обявява нова процедура за избор на главен прокурор

Още днес прокурорската колегия на ВСС може да се събере, за да реши кой да бъде изпълняващ длъжността главен прокурор до нов избор. Това каза  членът на ВСС Георги Кузманов.

Той посочи, че ще инициира прокурорската колегия да се събере по тази тема още днес.

В същото време трябва да се разбере на кого вече отстраненият главен прокурор Иван Гешев е делегирал права да го замества. За ИД може да бъде избран не само някой от заместниците на Гешев, а прокурор, който отговаря на изискванията за поста, едно от които е необходим юридически стаж. Този избор трябва да бъде направен от прокурорската колегия, а не от Пленума.

До седмица пленумът на ВСС трябва да обяви изцяло нова процедура за избор на главен прокурор.

Според Закона за съдебната власт предложения за кандидатури за главен прокурор могат да правят не по-малко от трима от членовете на съответната колегия на Висшия съдебен съвет, както и министърът на правосъдието.

Вижте и

Предложенията се правят в рамките на месец. Към всяко едно от тях трябва да има подробни писмени мотиви и кадрова справка. След това кандидатите представят писмена концепция след едномесечния срок за кандидатури.

След това пленумът на Висшия съдебен съвет обявява датата, часа и мястото за изслушване за всеки кандидат. Това трябва да стане най-малко един месец преди провеждането му.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре