Сега четете
Президентските избори в Турция на втори кръг

Президентските избори в Турция на втори кръг

Тази неделя (28 май) в Турция ще се състои втори тур на изборите за 13-и президент, което се случва за първи път. Балотажът е непознат в политическата история на страната.

 

До 2007 г. президентът се избираше от депутатите във Великото национално събрание на Турция за срок от 7 години. След приетия референдум през 2014 г. Ердоган стана първият пряко избран от народа президент, вече с петгодишен мандат, като спечели още на първия тур 51,79 процента от гласовете. На следващите избори през 2018 г., пак на първия тур, той спечели 52,59 на сто от гласовете и бе избран за първия държавен глава при въведената президентска система на управление.

 

На състоялите се на 14 май т.г. избори за президент (и парламент) Ердоган, кандидат на коалицията Републикански алианс, за пръв път в 21-годишната си политическа кариера не успя на първи тур да спечели необходимия брой гласове (50 плюс 1). Той получи 49,24 процента, т.е. около 27 млн. гласа, а опонентът му, лидерът на шестчленния опозиционен Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, събра 45,07 процента (около 24 млн.) в своя подкрепа. Третият кандидат, Синан Оган от Алианса АТА, спечели 5,17 на сто от гласовете (около 2,8 млн.).

 

Балотажът в неделя ще се състои между първите двама – действащия президент Ердоган и кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу.

 

Разликата между тях е около 2 млн. 300 хиляди гласа при регистрирана избирателна активност 87,6 процента. 8 млн. избиратели обаче не са гласували на 14 май.

 

“Балотажът на 28 май фактически ще има смисъла на референдум за президент: Ердоган или Кълъчдароглу. Избран ще бъде този, който спечели повече гласове”, коментира анализаторът Ахмет Йозер.

 

Смята се, че за втория кръг на 28 май от значение ще бъде избирателната активност. Възможно е тя да бъде по-ниска в сравнение с първия тур, понеже тогава избирателите гласуваха не само за президент, но и за парламент. Така че на втория тур мотивацията ще бъде различна, като на референдум, и може част от избирателите да не отидат до урните.

 

Ердоган предупреди сподвижниците и симпатизантите на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР) да не се ”отпускат от самодоволство“ от резултата в тяхна полза на първия кръг. „Не допускайте това! Идете отново при хората, особено там, където подкрепата за нас е спаднала, спечелете ги на наша страна“, призова президентът сътрудниците си.

 

Мигрантският проблем – решаващ на балотажа

 

В надпреварата в първия кръг между двата лагера се оказа националистическият блок, чийто представител Синан Оган (кандидат на Алианса АТА) спечели 5,27 процента, което бе голямата изненада на първия тур.

 

Предполагаше се, че Синан Оган ще бъде ключова фигура и за балотажа чрез подкрепата, която ще даде на един от двамата останали кандидати. Преди няколко дни той обяви, че ще подкрепи Ердоган на втория тур. Твърди се, че му е бил обещан министерски пост в ново Министерство за борба с бедствията, което се предвижда да бъде създадено след изборите. Ердоган обаче отхвърли тези твърдения.

 

Не е сигурно каква част от националистите ще се отзове на призива на Оган за подкрепа на Ердоган, но се предполага, че няма да е от порядъка на 2,8 милиона избиратели, колкото гласуваха за него на първия кръг, казват анализатори. Те отбелязват, че Оган е събрал на първия тур протестни гласове, разочаровани от единия или от другия кандидат.

 

Другите две партии в Алианса АТА се разграничиха от Синан Оган и фактически коалицията се разпадна. Водещата Партия на победата на Юмит Йоздаг обяви подкрепата си за кандидата на опозицията Кемал Кълъчдароглу на балотажа. Подкрепа за опозиционния кандидат заяви и другата формация – Партията на справедливостта на Ведждет Йоз, който заяви, че приоритет за тях е отстраняването на правителството на Ердоган.

 

Сега въпросът е как ще се разпределят 5,17-те процента на националистическия лагер.

 

Обединяващият фактор между Партията на победата на Йоздаг и Кълъчдароглу е мигрантският проблем, който в последно време се превърна в язва за турското общество. По данни на Йоздаг в Турция пребивават около 13 млн. мигранти (сирийци, афганистанци и др). Според официалните източници сирийските бежанци са над 3,8 млн. Не минава ден, в който турските медии под една или друга форма да не публикуват негативни материали във връзка с мигрантите. Битува мнението, че мигрантският наплив ще доведе до промяна на демографската структура на турското общество след 20-30 години, ако нещата продължат по същия начин.

 

„Не можем да предотвратим обедняването на турския народ, като харчим 11 млрд. долара годишно за бежанци“, заяви политикът Йоздаг на пресконференция, на която обяви подкрепата си за Кълъчдароглу.

 

Той посочи още, че в предварителните разговори с управляващата ПСР тя не се е ангажирала пред него с връщането на бежанците обратно в родината им.

 

Вчера Йоздаг и Кълъчдароглу подписаха споразумение, в което се ангажират да не позволят промяна в първите четири члена на турската конституция (измежду които и принципът за секуларизма на турската република), да осигурят връщането на бежанците по домовете им в срок от една година, да водят активна борба срещу тероризма.

 

Партията на Юмит Йоздаг на 14 май спечели 2,23 процента, т.е. малко над 1,5 млн. гласа, на парламентарните избори.

 

Лидерката на „Добра партия“ Мерал Акшенер от шестчленния опозиционен алианс, издигнал кандидатурата на Кълъчдароглу, одобри постигнатото споразумение.

 

“Одобряваме подписания протокол и изцяло заставаме зад него”, заяви тя.

 

Междувременно кандидатът на опозиционния алианс Кемал Кълъчдароглу рязко смени акцентите на предизборната агитация за втория тур, като ги замени с по-остри, националистически изрази – пълен завой от обединяващия му подход на първия тур.

 

Вместо лозунгите „Промяна, правосъдие, икономически просперитет“, които се тиражираха на първия тур, сега водещото мото е „Решете за Турция. Дайте гласа си за сигурността на Турция“.

 

Кълъчдароглу акцентира върху безпокойството в обществото от бежанския наплив, включително сред управляващата ПСР.

 

Ще върнем 10 млн. нелагални бежанци по родните им места за срок от 2 години, заяви той пред телевизия ТРТ.

 

Мигрантският проблем, който сближи Кълъчдароглу с националистите, му дава предимство, понеже Ердоган позволи на милиони бежанци да навлязат в страната, където получиха сигурно убежище, част от тях се интегрираха и нямат намерение да си ходят. Не са малко и прогнозите за очаквани нови бежански вълни. Няколко хиляди сирийци получиха турско гражданство. Опозиционни медии писаха, че сирийци вече служат в турската армия.

 

Вижте и

Какъвто и да е резултатът от балотажа, бежанският проблем под една или друга форма ще продължи да бъде злободневен и труден проблем за Турция.

 

В същото време националистическата реторика на Кълъчдароглу може да разочарова кюрдските избиратели, които съставляват около 20 на сто и те да не отидат да гласуват.

 

Днес се очаква прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), която на първия тур подкрепи Кълъчдароглу, да направи официално изявление.

 

Преди това съпредседателката на ДПН Первин Булдан заяви на митинг в Мардин: ”За нас имената не са важни. Ние не сме съдружници на Националния алианс или на Народнорепубликанската партия. Ние подкрепяме мира и демокрацията“.

 

Кълъчдароглу на балотажа ще залага на избирателите в големи метрополии като Истанбул, Анкара и Измир, които на първия тур масово гласуваха за него. Стратегията му е да привлече частта от онези 8 млн. избиратели, които не гласуваха на първия тур. Поддръжниците на Кемал Кълъчдораглу смятат, че ако успеят да мобилизират нерешителния електорат, имат шанса да обърнат резултата в своя полза, да наваксат разликата от 5 пункта и да спечелят.

 

Междувременно Кълъчдароглу заведе дело срещу Ердоган за 1 млн. турски лири заради монтаж на видео срещу опозиционния лидер.

 

„Изборите не са приключили. По закон все още не са приключили… Всичко все още е възможно. Възможно е Ердоган да напредне, но е възможно и г-н Кемал да напредне“, коментира социологът Бекир Агърдър.

 

На вота на 14 май Ердоган постигна резултат, който му дава превъзходство за балотажа в неделя, чийто резултат фактически ще определи насоката на турската политика във вътрешен и международен план през следващите 5 години.

 

Управляващата ПСР, въпреки че с резултата от 35 на сто на парламентарните избори на 14 май, губи около 7 процента в сравнение с 2018 г., спечели мнозинството в новия парламент, осигурявайки си 322 депутатски места от общо 600. Това е добър аванс за Ердоган за балотажа.

 

Близки до управляващия алианс анализатори прогнозират сигурна победа на Ердоган в неделя над опонента му – до 52-54 процента подкрепа от избирателите за досегашния лидер.

 

Активистите на ПСР вече подготвят електората за победа на президента на балотажа, която се свързва с датата 29 май – емблематична за историята на страната. Тогава се навършват 570 години от превземането на Константинопол. „Тази година ще отпразнуваме двоен празник“, отбелязва проправителственият вестник „Сабах“.

 

Гласуването на балотажа на 28 май ще започне в 8 часа сутринта и ще приключи в 17 часа. В този час ще приключи и гласуването на ГКПП на Турция, включително Капъкуле/Капитан Андреево, Хамзабейли/Лесово и Дерекьой/Малко Търново.

 

Предварителните резултати от Висшата избирателна комисия се очаква да бъдат огласени след 18 часа.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре