Сега четете
Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

Българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос

Ние българите сме неделима част от Европа не по милост, а по принос, не за услуги, а заради заслуги. Днес ние трябва да се гордеем с това.

 

Това заяви държавният глава Румен Радев в своето слово на тържеството пред Националната библиотека в столицата, където се провежда церемонията по отбелязване на днешния празник 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност.

 

„Има един ден в годината, в който България изглежда така, както мнозина искаме да я видим. Има един празник, за който не спорим. В Деня на светите братя Кирил и Методий сваляме доспехите, зарязваме злободневните дискусии, пози и титли. Крачим заедно в шествията – студенти и академици, млади и стари, защото в безбрежното поле на науката и културата цял живот си оставаме ученици. На 24 май всички сме деца, спомняме си какви сме били, иска ни се да сме като тях – непредубедени, възторжени, откриващи света. Днес си спомняме буквите и лицата на учителите, които са ни направили хора“, отбеляза Радев.

 

„От България тръгват значими културни процеси в Европа. Българската азбука, славянската книжовност и богослужебна традиция, богомилството са вградени в културния код на континента“, допълни още българският държавен глава.

 

Според Румен Радев в „българското културно поле на нашата кръстопътна родина“ е попило много влияние. „Смея да твърдя, че има неща, които остават недостъпни за хладния ум, но които нашият народ разбира, тъкмо поради своя древен, сложен, понякога болезнен, но богат духовен опит. На 24 май всички българи имаме повод да почувстваме уюта на нашия роден език. В него се завръщаме като в свой дом, дори когато сме сами в мислите си или далеч от родината. Нека не забравяме, че ние живеем в езика и той живее чрез нас, както и че всички заедно подреждаме този единствен общ дом. Нека бдим над него, нека го изговаряме с любов и не пилеем думите, а ги пазим“, каза още в словото си Радев.

 

По думите на държавния глава всяко поколение завещава своя версия на езика на следващото, затова ние трябва да пазим неговите богатство и изразителност.

 

Румен Радев определи като исторически успех международната награда „Букър“, присъдена на писателя Георги Господинов за романа „Времеубежище“. „Това не е не само признание за българския език, култура и просвета, но и един прекрасен подарък за днешния празник“, отбеляза държавният глава.

Вижте и

 

За днешния празник той пожела на целия народ да надмогне всички изпитания, за да бъде България единна, силна и духовно богата.

 

Румен Радев поднесе венец пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред сградата на библиотеката.

 

В церемонията по повод днешния празник се включиха още вицепрезидентът Илияна Йотова, служебният премиер Гълъб Донев, министри от служебното правителство, кметът на София Йорданка Фандъкова, общински съветници, народни представители, генералният директор на БТА Кирил Вълчев, ръководители на държавни институции, политици, общественици, представители на академичната общност, Българската православна църква и граждани.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре