Сега четете
Христо Иванов: Президентът сформира нерегистрирана партия на властта

Христо Иванов: Президентът сформира нерегистрирана партия на властта

“Президентът сформира една нерегистрирана партия на властта. Не е тайна, че се очаква много сериозно участие на президентския отбор на местните избори. През определени неформални контакти в Пловдив могат да се проследят определени вектори и в съдебната власт. Ако се стигне до освобождаването на Иван Гешев, къде ще застане например председателят на Върховния административен съд?”

Това заяви в интервю за Дарик радио съпредседателят на “Продължаваме Промяната – Демократична България” Христо Иванов.

Той посочи като обезпокоителен факта, че в последните две години президентът Радев трупа власт в администрацията и че уж слабата по Конституция фигура на държавния глава се е оказала много силна чрез изплуването на един резервен конституционен модел, който по замисъл е трябвало да е само временен.

Особената опасност в него е, че не е ясно как и дали излъченото от президента служебно правителство се контролира от него. “Затова едно редовно парламентарно правителство ще прекрати безотговорното служебно правителство и паралелите с 16-а съветска република”, каза Иванов.

Според съпредседателя на ДБ шансовете за реализация на първия мандат не са големи, а и не вижда голямо желание у самата ГЕРБ да го реализира, по-скоро с този си опит тя се опитвала да защити името си. Той отхвърли и варианта гласуването да бъде тайно, защото “то на практика е явно – който гласува тайно, гласува различно от това, което се очаква от него” и не е въпросът в това дали ще се намерят допълнителни 10 депутати към недостигащите на ГЕРБ, ДПС и ИТН, които да влизат и излизат от залата. “Да речем, че този кабинет мине, после как ще функционира той, без да има ясно стабилно мнозинство?”, попита Иванов.

Според лидера на “Да, България” издигането на Мария Габриел за кандидат премиер на ГЕРБ-СДС е бил опит за самостоятелен аргумент за преодоляване на обещанието на “Продължаваме Промяната – Демократична България” да не подкрепят първия мандат. “Ние, за разлика от Бойко Борисов, нямаме такава гъвкавост и акробатика. Това не е инат, а последователност”, каза Иванов.

И добави, че Еврокомисията, от която идва Габриел, е призвана да е пазителка на правовия ред в ЕС, но сама се е провалила с механизма за наблюдение над съдебната ни система. Той е трябвало да продължи максимум 3 години, а е продължил 16 и е завършил безрезултатно със срамна сделка между Европейската народна партия и ЕК на Жан-Клод Юнкер.

Сега настояваме, че реалният шанс за правителство с втория мандат е не защото искаме да е нашия, а защото който държи мандата, посочва фигурата на премиера. Защото премиерът може сам да свали правителството, ако то се окаже фасада, ако в един момент пак се получи да имаме едни заявки за реформа, а те да не се случат. Ние искаме да сме сигурни, че като ще говорим за конституционна реформа, тя ще е до публикацията ѝ в “Държавен вестник”, а не да стигне до средата и после да завие нанякъде. Затова е важно кой е премиерът. На акад. Денков имаме доверие, че ако нещата не тръгнат натам, накъдето трябва, той ще си подаде оставката, каза Христо Иванов.

По думите му, Иван Гешев вече убеди почти всички партии, че без конституционна реформа на прокуратурата не може да се мине, а по големите теми има до голяма степен междупартийно съгласие. Но големият въпрос е във възможността за доверие – че няма да се появи поредната фасада на обичайните корупционни практики.

Голямата разделителна линия не е между нашите партии, а между избирателите и политиците. Сред нашите избиратели също има хора, дали ни със скърцане на зъби кредит на доверие. Въпросът е как можем да се изправим пред тях. Да, ще правим управление, това е императив, но трябва да имаме рационални причини да смятаме, че то ще реши фундаменталния проблем – корупцията, каза Иванов. Защото без да се реши този проблем, нито ще има гаранции как се харчат парите от бюджета, нито ще има Шенген и Еврозона.

Вижте и

Според Иванов, ако първият мандат приключи неуспешно, Борисов няма как да обясни, че не подкрепя втория, при условие, че ГЕРБ подкрепят конституционната реформа, законодателната програма и управленската програми, изработени от ПП-ДБ, а механизмът за разследване на главния прокурор, по който в 4 парламента се водеха войни, мина в петък в парламента като горещ нож през масло.

Ако няма правителство, всеки който завлече страната на поредните избори, ще носи огромна отговорност. Най-добре за всички е ние от ПП-ДБ да можем да гарантираме тази реформа. Всички си промениха позицията за съдебната реформа – БСП още през 2020 г., после ДПС извади проект за конституционна промяна, последни са ГЕРБ. Това е достойно за уважение, но в интерес на всички е ние, ПП-ДБ, да сме в основата на конструкцията – ние с премиер, който да може да си подаде оставката, това е успокояващо за всички. Това технологично може да стане само с втория мандат, категоричен е Иванов.

По думите му, самият състав на правителството е делегиран на акад. Денков. Но в условията на голямо недоверие в парламента вероятно обликът му ще е нещо като служебен кабинет на парламента, без ярки политически лица. “И като видим, че нещо наистина става – дори и с гласовете на ГЕРБ и ДПС, тогава ще променим лицето на политиката. Защото сега въпросът е не само за правителство, а за промяна на политиката в страната”, каза съпредседателят на ДБ.

Според него сега никоя политическа сила не е в позиция да поставя условия и който смята, че ще спечели в някакви игри на преговори, симулациии или алъш-вериш, може да си причини големи неприятности.

Трябва с отрезвяващ ужас да вземем отговорни решения, да ги приложим и да се надяваме Господ да ни е на помощ. Никой няма козове, всички сме притиснати до стената. Тази страна може да тръгне по много добър или по много лош път, среден път няма, каза Христо Иванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре