Сега четете
Христо Иванов: Логично е да се търси с втория мандат реализация на конституционна реформа

Христо Иванов: Логично е да се търси с втория мандат реализация на конституционна реформа

Логично е да се търси с втория мандат реализация на конституционна реформа, коментира пред журналисти съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и посочи, че са носители на тази идея от много години.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви в кулоарите на парламента, че конституционно правителство също е вариант, защото промяната в Конституцията също изисква поне 160 гласа.

Фундаментална цел на нашата коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е да решим проблема не чрез махане на един, някакви войни между бивши приятели, а през системна промяна в правосъдието в България, каза Христо Иванов.

„Обстоятелствата най-накрая показаха, включително за ГЕРБ, че необходимостта от реформа на Конституцията и на правосъдието не може да бъде заобикаляна, отлагана и скривана под килима и на този фон е логично това нещо да се превърне в крайъгълен камък на усилията за формиране на дневния ред за едно бъдещо управление и разбиране каква трябва да е конструкцията, включително от гледна точка на политическите сили. Ясно е, че носител на тази идея сме ние от „Демократична България“ (ДБ) с колегите от „Продължаваме промяната“ (ПП) и е логично от тази гледна точка да се търси с втория мандат реализация на подобна реформа“, заяви Христо Иванов.

Право и даже отговорност на ГЕРБ е да пробват да направят правителство с първия мандат, ще видим как ще завършат нещата, коментира още той. Когато завършат, както ние очакваме – без излъчване на правителството, ще стане ясно за всички от самото развитие на събитията, че единственият шанс да не отидем на избори е чрез правителство с втория мандат, заяви Христо Иванов. Той посочи, че позицията на депутатите от ПП – ДБ е, че не могат да подкрепят правителство с първия мандат.

Вижте и

Иванов изрази надежда, след като бъдат приети промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, да се премине и към промени в Конституцията. Той обясни, че една от възможностите е изцяло да бъде премахната фигурата на главния прокурор или до такава степен да бъдат ограничени неговите правомощия, особено кадровите, така че да остане само административен ръководител без йерархичен контрол надолу. Иванов допълни, че и в двата случая ефектът ще е този, че повече няма да има всесилна фигура на главния прокурор, който не подлежи на контрол и концентрира в себе си формални и неформални правомощия.

БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре