Сега четете
Иван Демерджиев: Актовете на прокуратурата, с които завършва едно производство, трябва да бъдат публични и подредени в регистър

Иван Демерджиев: Актовете на прокуратурата, с които завършва едно производство, трябва да бъдат публични и подредени в регистър

Актовете на прокуратурата, с които завършва едно производство, трябва да бъдат публични и подредени в регистър. Това заяви от трибуната на Народното събрание министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев, който бе изслушан от депутатите във връзка с изнесената от главния прокурор Иван Гешев и заместник-главния прокурор Борислав Сарафов информация за целенасочено и противоправно забавяне на наказателни производства.

„Има производства, които необичайно се бавят. Има и производства, които са прекратени при обстоятелства, които, според нас, заслужават повече внимание“, обяви Демерджиев.

По думите на министъра има случаи на забавени от прокуратурата и следствието производства, по които са работили както Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР, така и областните дирекции.

Според него един от начините този проблем да бъде преодолян е актовете на държавното обвинение да станат публични и публикувани в специален регистър, след необходимото заличаване на личните данни.

„Следствието може да изземе нашите производство, да встъпи и да започне да ги води. Много често може да се използват тези прийоми, когато на някого не му харесва как се развива едно производство в полицията. Има купища примери за това. Най-честите причини делата да бъдат поставени „на трупчета“ – ползвам този израз, колкото и да не го харесвам, защото доби гражданственост – са две. Обикновено едната е политическо влияние върху съответното производство. Втората е сериозно влияние на лица от криминалния контингент, които понякога също успяват да си издействат привилегировано отношение към тях. Понякога двете групи се смесват“, разказа министърът.

Той поясни и каква е технологията на този негативен процес. „Делото се изземва от органите на полицията, които не са подопечни на прокуратурата. Предават се на следовател, а оттам, най-често, делата с голям обществен интерес отиваха в Специализираната прокуратура и Специализирания съд. Там биваха спирани, обединявани с други дела и всякакви други прийоми бяха ползвани, за да може тези дела да се забавят. Голяма част от тези дела сега се връщат обратно към прокуратурите по места, което ме кара да съм оптимист“, допълни още Иван Демерджиев.

Вижте и

Според министъра няма никаква причина едно производство, по което МВР е работило добре, да чака с години прокуратурата да се произнесе с краен акт по него.

Министър Демерджиев отправи апел към народните представите да инициират промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които да не позволяват толкова лесно следствието да изземва делата от структурите на МВР.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев бе изслушан в парламента по искане на народни представители от „Продължаваме Промяната“ – „Демократична България“. „Способна ли е тази прокуратура да осъществява надзор за законност върху делата или цялото общество ще наблюдава как тя се занимава със самата себе си?“, попита Бойко Рашков от трибуната на парламента, развивайки питането.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре