Сега четете
Вицепрезидентът Илияна Йотова ще представлява България в IV Среща на върха на Съвета на Европа

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще представлява България в IV Среща на върха на Съвета на Европа

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще представлява България в IV Среща на върха на Съвета на Европа, която ще се проведе днес и утре в Рейкявик, Исландия. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

Държавни и правителствени ръководители от 46 страни се събират в исландската столица, за да препотвърдят единството на Съвета на Европа около общите ценности, върху които е изградена организацията – демокрация, правова държава, права на човека. Срещата ще завърши с приемането на декларация за гарантиране на човешките права в контекста на войната в Украйна, на климатичните промени, развитието на изкуствения интелект. В делегацията, ръководена от вицепрезидента, е и заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

 

Това е едва четвъртата среща на върха на Съвета на Европа от създаването му преди 74 години. 46-членната междуправителствена организация, базирана в Страсбург, има за основни цели защитата на демокрацията, човешките права и върховенството на закона.

Вижте и

 

В срещата в исландската столица ще участват още германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и британският премиер Риши Сунак. Украинският президент Володимир Зеленски ще отправи видеообръщение. Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски също ще участва в срещата.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре