Сега четете
Център за дигитални технологии бе открит в ТУ в София

Център за дигитални технологии бе открит в ТУ в София

В Техническия университет (ТУ) в София тържествено бе открит Център за дигитални технологии, изграден по проекта „Университети за наука, информатика и технологии в е-обществото (УНИТе)“, в рамките на програмата за развитие на центрове за върхови постижения. Финансирането е осигурено по Оперативната програма (ОП) „Наука и образование за интелигентен растеж“, съобщи пресцентърът на висшето училище.

На церемонията присъстваха Атанас Пеканов – служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Георги Вайсилов – изпълнителен директор на ОП „Наука за образование и интелигентен растеж“, ръководителят на проекта УНИТе проф. д-р Красен Стефанов, Милена Дамянова – директор на Дирекцията „Наука“ в Министерството на образованието и науката, проф. д-р инж. Лиляна Вълчева – председател на Националния браншов синдикат „Висше образование и наука“ към КНСБ, ректори на университетите, които са партньори по проекта, представители на фирмите, дарители на оборудване за лабораториите.

От страна на домакините присъстваха проф. д-р инж. Иван Кралов – ректор на Техническия университет в София, проф. д-р Георги Венков – заместник-ректор за академичен състав и координация, доц. д-р инж. Лидия Гълъбова – заместник-ректор за научна и приложна дейност, доц. д-р инж. Росен Радонов – заместник-ректор за електронно управление, Васил Велев – председател на Съвета на настоятелите на ТУ-София, проф. д-р инж. Огнян Наков – декан на Факултета за компютърни системи и технологии, декани, заместник-декани, преподаватели, служители, докторанти и студенти.

Проф. Кралов заяви: „Днес е велик ден не само за Техническия университет в София, но и за цялата техническа общност, а също така и за българското общество. Откриваме една инфраструктура, която е изградена с европейско и национално финансиране, но също така и подпомогната от бизнеса. Можем да се гордеем с това, което днес имаме. Поредният център за върхови постижения отваря врати, за да може в него не само да се извършва обучение, но и върхови научни изследвания, които да могат да бъдат трансферирани към индустрията, към бизнеса, към регионите. Специални благодарности на представителите на бизнеса, защото те са тези, които ни помагат не само да мотивираме младите хора, но и да ги подготвим в максимална степен, да са запознати със съвременните технологии и инженерни решения, така че по най-бързия начин да могат да ги трансферират“.

Поздравления за откриването на центъра отправи вицепремиерът Атанас Пеканов. „Няма по важна инвестиция от инвестициите в образование. Именно затова за мен е чест да бъда днес тук, за поредния успех, който заедно институциите, бизнеса, академичните среди постигат. Цифровизацията и дигитализацията са ключови в 21-ви век, всички говорим за изкуствения интелект. Някои казват, че той е заплаха, не – възможност е. Той е възможност, от която всички ние заедно можем да се възползваме. В историята на човешкото развитие през последните 200 години винаги е имало страхове от новите технологии. Винаги е имало страхове от загубата на работни места и всеки път тези страхове са се разбивали в реалността, че именно амбициозните хора, които гледат напред, успяват да намерят начин да се възползваме от тези нови технологии. С високите технологии ще създадем още повече възможности. Ще създадем още повече икономическо развитие и това се случва в добро съдействие между академичния сектор, университетите, институциите, с правилните политики и с представителите на бизнеса. Частният сектор, който осъзнава и навреме, идентифицира възможностите, знае, че трябва да инвестира в тях. Именно затова съм изключително доволен и благодарен, че тук реално се развива едно партньорство, такова, каквото виждаме и във водещите световни икономики. Едно партньорство между академичния сектор, европейските политики и национални политики за инвестиции в образованието и инвестиции от страна на частния сектор. Това е пътят напред, защото науката трябва да става все по ценна и да има все по централна роля в нашето общество. „Науката е свещ в тъмнината“, казва Карл Сейгън и ние трябва да озаряваме с тази светлина българското общество, защото науката и високите технологии дават път напред. Важно е да сме амбициозни, защото вярвам, че България има талантите да бъде на световно ниво и аз искам да гледаме напред, така че българските университети да бъдат сред първите университети в света“, заяви Пеканов.

Милена Дамянова в своето слово отбеляза, че центровете, изграждани по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, са повод за гордост и перфектен пример за сплотената българска научна общност. Благодарение на обединените усилия на екипи от различни български университети, ТУ-София и други проекти, финансирани по програмата, успяват. УНИТе ще открие нов хоризонт пред научните и образователни дейности в областта на компютърните науки. България е силно ориентирана към сектора, към който е необходимо да се насочат големи инвестиции, за да имаме възможност да устоим на бързия подем и развитие. Вярвам, че центърът ще допринесе съществено за преминаването на България от групата на нововъзникващите иноватори, към тази на умерени иноватори. Благодарение на тях България ще израсне на международната сцена, каза тя.

Вижте и

Проф. Вайсилов обясни, че този център е част от един по-голям проект за Център за върхови постижения УНИТе, обединяващ усилията на пет университета в страната за развитие на дигиталните технологии. Именно в тази област са информационните и комуникационни технологии, и единствената, която по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансира и три центъра, един от които е съфинансиран съвместно с програмата „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия. В рамките на ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ бяха финансирани общо 16 центъра за върхови постижения и компетентност, което беше едно огромно усилие. Освен дейностите в рамките на центъра, тази научна база ще може да бъде използвана и за други активности, за които Техническият университет в София вече получи финансиране или получава финансиране. Това е мрежата от изследователски университети, която беше създадена в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост в България.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова припомни, че са изградени няколко центъра за върхови постижения в София, в различните университети и всъщност това е истинската промяна и истинската трансформация на града ни. Изграждането на тази екосистема, която включва инфраструктура, научна, техническа, технологична инфраструктура, включва университетите, учените, големият научен потенциал на града ни, включва бизнесът като партньорство и нас институциите. И най-важното, включва младите таланти, които са мотивирани да работят, да се учат, да надграждат. С Техническия университет в София сме отлични партньори в няколко проекти и аз бих искала да им благодаря. До октомври очаквам петдесет електронни услуги да станат почти изцяло електронни, изрази увереност Фандъкова.

Проф. Наков представи сградата и екипа, който я е създал. Това е една уникална, раздвижена, модерна сграда в обем от около 2700 квадратни метра разгъната площ, с 14 изградени лаборатории. Тук ще се обучават годишно около 3500 студенти, основно по дигитални технологии. Това са студентите от специалностите по компютърни системи, софтуерно инженерство, комуникации и комуникационна техника. Около 250 докторанти, около 380-400 чуждестранни студенти, млади учени, изследователи. Представяме центъра като един добър модел на сътрудничество между европейските структури, университетските управления и бизнеса, което за нас е изключително важно, отбеляза проф. Наков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре