Сега четете
Володимир Зеленски беше посрещнат с военни почести в канцлерството в Берлин

Володимир Зеленски беше посрещнат с военни почести в канцлерството в Берлин

Украинският президент Володимир Зеленски беше посрещнат с военни почести в канцлерството в Берлин, където има среща с канцлера Олаф Шолц, предаде ДПА.

Двамата лидери ще разговарят на четири очи, преди да разширят дискусията и към тях да се присъединят и други официални представители. По-късно е планирана обща пресконференция.

Тази сутрин Зеленски беше приет от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в резиденцията „Белвю“, съобщиха кореспонденти на Франс прес.

Зеленски изрази благодарността си към Германия и подписа книгата за посетители в резиденцията.

„В най-трудните дни в модерната история на Украйна Германия доказа, че е наш истински приятел и надежден съюзник, който решително стои рамо до рамо с украинския народ, докато той защитава свободата си и демократичните си ценности“, написа на английски език Зеленски в книгата за посетители.

„Заедно ще победим и ще върнем мира обратно в Европа. Благодаря, г-н федерален президент, за личната ви подкрепа за Украйна и за гостоприемството, и благодаря на германския народ за фантастичната солидарност“, допълни той.

„Слава на Украйна“, написа още Зеленски и добави на немски „Благодаря, Германия“.

Вижте и

В края на посещението на Зеленски в Берлин са планирани консултации в рамките на кабинета по сигурността на Шолц. Освен канцлера, в него влизат министърът на отбраната Борис Писториус, министърът на вътрешните работи Нанси Фезер и министърът на външните работи Аналена Бербок.

От Берлин Зеленски ще отпътува за Аахен, за да получи наградата „Карл Велики“ за приноса си за европейското обединяване.

Това е първата визита на украинския президент в Германия от началото на руската инвазия в страната му. Той пристигна в Берлин тази нощ след посещение в Рим, където имаше срещи с президент Серджо Матарела, с министър-председателката Джорджа Мелони и с папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре