Сега четете
Очаква се природният газ през месец май да поевтинее е с над 18 % спрямо настоящата цена, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“

Очаква се природният газ през месец май да поевтинее е с над 18 % спрямо настоящата цена, каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“

Към днешна дата се очаква цената на природния газ през месец май да бъде 79-80 лева за мегаватчас, което е намаление с над 18 процента спрямо настоящия месец. Това каза изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане на доклад относно заявление от обществения доставчик от 10 април за утвърждаване на цена за май, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

 

„Окончателната цена ще внесем на 1 май, но в този диапазон ще бъде цената за месец май“, заяви Златева.

 

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ посочи, че това е с 10-11 лева под внесената цена на 10 април (бел. реп. – от 90,10 лева за мегаватчас).

 

Актуализираната цена за следващия месец ще бъде внесена на 1 май до 10:00 часа, обяви Деница Златева. По-късно през деня КЕВР на закрито заседание ще вземе решение за цената на природния газ за следващия месец, информира председателят на КЕВР Иван Иванов.

 

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това означава, че предложението на „Булгаргаз“ за май е с 8,21 процента по-ниска цена от утвърдената регулирана цена за април.

Вижте и

 

На въпрос на председателя на КЕВР Иван Иванов, Деница Златева отговори, че към днешна дата се очаква цената за юни да бъде с около 3-4 процента по-ниска от тази за месец май.

 

Няма никакви проблеми с доставките на природен газ до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на „Булгаргаз“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре