Сега четете
Бивш украински посланик в Берлин, призова съюзниците на Киев да изразходват 1% от своя БВП за оръжия за Украйна.

Бивш украински посланик в Берлин, призова съюзниците на Киев да изразходват 1% от своя БВП за оръжия за Украйна.

Въпреки че Украйна е благодарна за чуждестранната военна помощ, страната се нуждае от поне 10 пъти по-голяма подкрепа от Запада, заяви украинският заместник-министър на външните работи Андрий Мелник, цитиран от ДПА.

Мелник, който е бивш украински посланик в Берлин, призова съюзниците на Киев да изразходват 1% от своя БВП за оръжия за Украйна.

„Благодарни сме за военната помощ. Но тя не е достатъчна. Украйна се нуждае от 10 пъти повече, за да прекрати руската агресия“, написа Мелник в „Туитър“.

В този случай само Германия, която е най-голямата европейска икономия, ще отдели повече от 39 милиарда долара, отбелязва ДПА. Украинският дипломат обаче посочи, че тези суми са малко в сравнение с харчовете по времето на Втората световна война.

Досега държавите, които подкрепят Киев, са предоставили подкрепа в размер на 55 милиарда долара, сочат изчисленията на Мелник.

Украинският дипломат направи този коментар в деня, в който Испания изпрати първите си шест танка „Леопард“ 2А4 за Украйна. Това е първата партида от по-стар модел танкове германско производство, които Мадрид обеща на Киев.

Танковете са натоварени на транспортен кораб на пристанището в северния испански град Сантандер заедно 20 леки бронетранспортьора. Испания ще изпрати на Украйна още четири танка „Леопард“ 2А4, които са излезли от въоръжение в испанската армия преди повече от десетилетие.

Вижте и

Преди да бъдат изпратени, танковете бяха основно ремонтирани и тествани. През последните няколко седмици в Испания 55 украински военнослужещи и техници получиха подготовка за работа с танковете.

Рано тази сутрин пресцентърът на руската войскова групировка „Център“ заяви, че през последното денонощие нейни артилерийски части  са поразили повече от 150 цели на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), предаде ТАСС.

Същевременно руското министерство на отбраната каза, че военнослужещи от инженерно-сапьорното подразделение на Западния военен окръг са „открили и унищожили около 200 мини немско производство, поставени от украински националисти в жилищните райони на един от градовете в зоната на специална военна операция“.
БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре