Сега четете
Усилията на МИР са съсредоточени върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, каза Александър Пулев

Усилията на МИР са съсредоточени върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, каза Александър Пулев

Усилията на Министерството на иновациите и растежа (МИР) са съсредоточени върху създаването на цяла екосистема от индустриални зони, които да отговарят на всички международни критерии и добри практики. Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев на работна среща с посланиците на държавите от Европейския съюз (ЕС) и Западните Балкани, по инициатива на шведското председателство на ЕС, съобщиха от пресцентъра на МИР.

 

Българското правителство бе представено на срещата от служебния вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, както и от служебния министър на енергетиката Росен Христов.

 

Пулев подчерта, че МИР работи активно за демократизиране на управлението на европейските средства и за изготвянето на последователна стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции.

 

По време на работната закуска с посланиците Пулев съобщи, че МИР разработва Водородната пътна карта на България, която следва да се приеме от Министерския съвет. Тя е с фокус „зелен“ водород, за да отвори иновативен сегмент, който е силно перспективен и ще отключи редица инвестиционни възможности.

 

Предстоят значими инвестиции във въглеродно неутрални индустриални паркове. До седмици се отваря пета процедура по Плана за възстановяване към МИР, която е за развитие именно на индустриални зони и паркове, добави Пулев. По думите му безвъзмездната помощ по нея е от 1 до 40 млн. лв. на проект, като се създават предпоставки, за да привличане на стратегически чуждестранни партньори.

 

Вижте и

Той изтъкна, че с Решение на Министерския съвет от април 2023 г. у нас се обособява и първата специализирана икономическа зона у нас  – зона „Доброславци“.

 

„Тя е само на 15 км от София, близо до работна сила, подходяща за чисто и зелено производство, за да отговаря на най-високите стандарти на чуждестранните инвеститори. Икономическата зона ще е специализирана в автомобилостроенето, което е най-бързо растящият сектор в икономиката ни и дава над 10% от БВП“, каза Пулев.

 

На 10 април, с решение на служебното правителство, беше обособена държавна индустриална зона „Доброславци“. Зоната ще се простира на площ от 290 хектара. Според Александър Пулев там ще има проекти „от 1 млрд. до 3 млрд. евро“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре