Сега четете
Петнайсет деца получиха стипендии от българското Twitter общество

Петнайсет деца получиха стипендии от българското Twitter общество

Петнайсет деца от различни населени места в България получиха BGTwitter стипендия, за да подпомогнат развитието си в областта, в която се изявяват и имат интерес. Раздадохме 11 пълни годишни стипендии по 2400 лв. и четири частични по 1225 лв., каза Емил Ценов, инициатор на идеята и основен администратор на проекта. Той допълни, че за стипендия са кандидатствали 50 деца.

 

Идеята за благотворителната инициатива BGTwitter стипендия бързо печели привърженици.

„Първоначално амбицията ми беше доста скромна. Всичко започна малко като на шега. Просто предложих в Twitter да съберем по 20-30 лв. и да направим стипендия за талантливи български деца от семейства с по-ниски доходи. Но след като няколкостотин души ми казаха – направи го и ние ще се включим, започнах да търся съмишленици и доста хора се отзоваха. Над 30 души участваха в самата организация, а над 300 души дариха. Успяхме да съберем 31 600 лв., които раздадохме като стипендии на 15 деца“, разказа Емил Ценов, който е преподавател по маркетинг и стратегия на комуникацията в няколко университета в Австрия.

 

Първоначално обмисляхме дали стипендиите да бъдат в отделни области – литература, изобразително изкуство, музика, спорт и т.н. Накрая решихме да бъдат общи стипендии, да не са профилирани по области, за да не ощетяваме децата, които се развиват в области, в които има много кандидати“, поясни Eмил Ценов.

 

От кандидатствалите 50 деца, стипендиантите са избрани в два последователни кръга.

В първия кръг децата трябваше да попълнят въпросник и да отговорят на няколко въпроса. Някои от тях бяха във вид на кратко есе, като можеха да приложат и материали с доказателство за таланта си. На база на въпросниците, комисия, в която участваха и самите дарители, оцени всичките 50 кандидатури и децата с най-голям брой точки бяха поканени на лично интервю във втория кръг. Интервютата бяха проведени онлайн. Така бяха избрани 15-те стипендианти, разказа още Емил Ценов.

Стипендиите спечелиха деца от осем до 18 години от Благоевград, Бяла Слатина, Варна, Велико Търново, Монтана, с. Опанец, Плевенско, Пловдив, Русе и София. Развиват се в различни области – тенис, плуване, музика, танци, изобразително изкуство, литература, математика и други.

 

Вижте и

След успеха на инициативата много хора искат да я направим постоянна. Трябва обаче да обмислим под каква форма да бъде. Може би трябва да се направи BGTwitter фондация. Вече мислим върху това, посочи Емил Ценов. Той припомни и друга инициатива на българското BGTwitter общество: „През декември 2022 г. направихме инициатива за коледни празненства на украински деца, които са в България. Успяхме да организираме празник за 250 деца“.

 

Ще направим всичко възможно през 2024 година отново да раздадем BGTwitter стипендии. Евентуално ще започнем да събираме средства в края на тази година и ще дадем стипендиите през 2024 –та. Поне такъв е планът засега. В момента стипендиите не са отворени за кандидатстване, посочи Ценов.

 

„Дарителите спечелихме най-много от тази благотворителна инициатива, защото общуването ни с кандидатите беше безценно. Срещнахме се с много талантливи, честни и откровени деца. Тези, които не взеха стипендии, бяха също толкова достойни. Разликите между отделните кандидати бяха много малки и наистина ни беше трудно да решим. Но като цяло проектът беше много благодарен. Всички работихме по него с много голямо удоволствие“, посочи Емил Ценов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре