Сега четете
Румен Радев: Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси

Румен Радев: Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси

Корупцията не е само злоупотреба с обществени средства, тя подкопава държавния суверенитет и националните интереси, ограничава възможностите за развитие и лишава гражданите от сигурност и просперитет. Това заяви президентът Румен Радев по време на Втората среща на върха за демокрация, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Форумът се провежда във формат видеоконферентна връзка, а българският държавен глава е поканен за участие от президента на САЩ Джо Байдън. Тази година събитието се домакинства от САЩ, Коста Рика, Нидерландия, Република Корея и Замбия.

В рамките на националното изказване Радев открои редица рискове пред демократичните принципи и международния правов ред, произтичащи от войната между Русия и Украйна. Войната застрашава жизненоважни социални и икономически приоритети, както и сигурността, каза той и изтъкна необходимостта от ефективно сътрудничество между демократичните държави, особено в контекста на противодействие на корупцията.

Президентът подчерта ръководната роля на България в тематичната работна група, фокусирана върху ролята на антикорупционните политики, която беше създадена в рамките на Годината на действие, обявена от президента на САЩ Джо Байдън при закриването на Първата среща на върха за демокрация през декември 2021 година. Румен Радев допълни, че в тази насока България е изградила партньорство с други държави, както и с представители на гражданското общество.

Предприетите действия от служебното правителство в борбата срещу корупцията и подготвените законови промени, включващи важни антикорупционни мерки, като реформиране на КПКОНПИ и осигуряване на механизъм за независимо разследване на престъпления, извършени от висши прокурори в съответствие с практиката на Европейския съд по правата на човека, също бяха отбелязани от президента. Държавният глава посочи, че 48-ото Народно събрание вече е приело нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващия информация за нередности, както и важни законодателни промени за укрепване на административния капацитет на действащата в България Европейска прокуратура и за въвеждането на съвременни технологии в съдебната система.

Във Втората среща на върха за демокрация покани за участие са изпратени до около 120 държави и организации. Лидерският сегмент на форума е в рамките на пет тематични пленарни сесии, които ще започнат след отправянето на кратки приветствия от държавите домакини. Срещата на върха ще завърши с приемане на декларация, посочват още от прессекретариата на президента.

Вижте и

Правителството президента на САЩ Джо Байдън иска да използва двудневния форум във Вашингтон, за да насочи усилията към това „технологиите да работят за, а не против демокрацията“, каза висш американски служител, пожелал анонимност, предаде Асошиейтед прес. По думите му американското правителство се е споразумяло с 10 държави за принципи, от които да се ръководят властите при използване на технологии за наблюдение. Пакистан обяви снощи, че няма да участва в тазседмичната Среща на върха за демокрация – ход, който отчасти се разглежда като опит на обеднялата ислямска държава да успокои дългогодишния си съюзник Китай, който не е поканен, посочва Асошиейтед прес.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре