Сега четете
МИНИСТЪР ТОДОРОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ШВЕЙЦАРИЯ У НАС РАЙМУНД ФУРЕР

МИНИСТЪР ТОДОРОВ СЕ СРЕЩНА С ПОСЛАНИКА НА ШВЕЙЦАРИЯ У НАС РАЙМУНД ФУРЕР

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна днес с посланика на Швейцария у нас Раймунд Фурер. Сред темите на срещата бяха отличните двустранни отношения, както и потенциалът за развитие на сътрудничеството в областта на културата, образованието и науката.

Министър Тодоров спомена вече подписаното рамково споразумение между двете правителства и сподели, че като човек, който винаги се застъпва за културата, със съжаление е установил, че тя не е част от това споразумение. «Въпреки това вярвам, че можем да работим за активизиране на обмена в културата и да осъществим идеите си», изтъкна министър Тодоров.

Посланик Фурер сподели, че пребивава повече от година в България и идеята за сътрудничество в областта на културата е много близка до сърцето му. Затова и, по думите му, независимо, че не е конкретно разписано в документ, културното сътрудничество между страните ни може да бъде развивано изключително успешно. Той очерта някои от дейностите, за които Посолството съдейства. Н. Пр. посочи и конкретни примери за подкрепа, като доставянето на орган в гр. Раковски, съвместна инициатива с Петър Найденов, както и великолепната изложба на Жорж Папазов в Националната галерия, която ще може да се види само до края на седмицата. Н. Пр. Фурер даде пример и с участието на швейцарски автори в инициативата «Нощта на литературата» и на филмови фестивали у нас. Швейцарската държава осигурява и стипендии за творци, като дори в настоящия момент се разглежда българска кандидатура.

Министър Тодоров допълни казаното от посланика с думите, че в Сливен също има орган, докаран от Швейцария. Припомни, че Софийската опера и балет в продължение на дълги години гостувала на страната, а има и много български артисти, които работят там. Бе спомената и изложбата на тракийското ни културно наследство в музея в Базел, като пример за бъдещи възможности за сътрудничество.

Двупосочността на обмена е изключително важна, особено в настоящите трудни времена, каза посланик Фурер.

Участниците в разговора бяха единодушни, че големите творци и културни институти имат запълнени програми за години напред и сега е моментът да бъдат заложени конкрени идеи, за да имаме до една-две години вече реално активизиран двустранен обмен.

 

Освен това е важно да се работи и за развитието на млади и обещаващи творци. Това носи някои рискове, но е много перспективно, посочи Н. Пр. Фурер. В тази връзка министър Тодоров представи нов проект в рамките на фестивала «Алегра» – Младежки фестивален оркестър, в който са включени музиканти от цял свят. «Искаме в близките години да привлечем млади изпълнителни от Швейцария», посочи министър Тодоров.

Вижте и

 

Необходимостта от сътрудничество между различните министерства у нас бе друг акцент в разговора. В тази посока вече се работи по дигитална карта съвместно с министерствата на туризма и на земеделието, която ще спомогне за популяризиране на възможностите за културен туризъм у нас, сподели министър Тодоров.

 

Той благодари на послалник Фурер за специалното му отношение към културата и изрази очакването си за ползотворна съвместна работа в тази изключително важна за двустранните ни отношения сфера.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре