Сега четете
в. „ Телеграф“: БОЛНИЦИ ДЕРАТ С ТАКСА ДУБЛИКАТ

в. „ Телеграф“: БОЛНИЦИ ДЕРАТ С ТАКСА ДУБЛИКАТ

Болници дерат с такса дубликат. Средно около 10 лева струва принтирането на медицински документ. Това показва справка на „Телеграф“ в ценоразписите на лечебните заведения. Вече четири години те са задължени да публикуват цените на всички услуги, които предоставят.

Болниците дерат с такса дубликат. Средно около 10 лева струва принтирането на медицински документ. Това показва справка на „ Телеграф“ в ценоразписите на лечебните заведения.

Вече четири години те са задължени да публикуват цените на всички услуги, които предоставят. Информацията се изпраща в Министерството на здравеопазването и е общодостъпна. От таблиците, които болниците изпращат, се вижда, че освен за медицински услуги, те прибират пари и за много други екстри, включително масаж, солариум, пробиване на уши и др.
Изборът на екип е замръзнал на 900 лева. Ползването на ВИП стая обаче варира от 50 до над 250 лева на ден за болничен апартамент. Същото е и с таксата за придружител.

На места тя е само десетачка, а на други е включена до 80 лв., като това е само леглоденят, без да се храни. Някои болници също са въвели по-ниски такси, но с ограничение на времето. Придружителят няма право да остане през нощта, но може да бъде до близкия си за до 4 часа денем срещу 30 лева. В допълнителните услуги, предлагани от някои лечебни заведения, е благодарение на кабелна телевизия и климатик. Цената за тези екстри е около 5 лв. на ден.

Болниците печелят също от наеми на зали и помещения за различни събития или предлагането на площ за заснемане на сцени от филми и сериали. Тези, които разполагат с по-развита база, имат и допълнителни външни услуги за лице, като използват фитнес, тенис корт и
ДРПо-находчивите лечебни заведения също са пуснати и нестандартни услуги, като предоставят на украса при изписване на басейн и дори избор на данни и час за операция. Това обаче струва между 200 и 300 лева.

Вижте и

Много екстри се предлагат и около ражданията. ВИП пакетът с потребител на придружител може да струва над 3 бона. Това включва винаги зала за активно раждане, възможност за заснемане и др.

***
Сестрите отсвирват постовете
Всички болници са обявили в ценоразписите си струва колко т.нар. сестрински пост. Идеята му е пациентът да си осигури персонално обслужване от медицинска сестра, като услугата на повечето места се заплаща на час. Цената на всички болници варира от 5 до 8 лева. Някои лечебни заведения са обявили директно цени за дневна и нощна смяна. Заради липсата на кадри обаче в повечето случаи медицинските сестри отсвирват постовете и отказват на близките на пациентите да поемат персонални грижи. Те са категорични, че имат твърде много работа, за да предлагат и тази услуга.
***
Обучават с работа парамедици
Бъдещи парамедици започват обучението си в Медицинския университет в Пловдив.
Те изучават световните световни тенденции по спешна медицина в първия у нас Медицински тренировъчен симулационен център. Студентите имат шанс да лекуват работата, която има жизнени функции. Те кашлят, кихат, имат пулс и могат да бъдат оперирани. Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебето, както и жените в напреднала бременност, предаде NOVA. Нарастващият брой инсулти и инфаркти, както и природните бедствия със жертви карат университета да наблегне на обучението на хората, които първи поемат пострадалия пациент.
***
Помагат на бездетни двойки
ВЛАДИМИР СИМЕОНОВ
Благородна мисия обедини Сдружение „Неврокоп“ и Фондация „Искам бебе“.
Двете неправителствени организации ще подкрепят семействата с репродуктивни проблеми в Неврокопския край. За целта ще се проведе търг за набиране на средства в „Ив-лия“ в гърменското село Дъбница на 7 март. Ще има и вход за коктейла, като две трети от тази сума отиват директно като дарение за двойките с репродуктивни проблеми. На търга ще се разиграват различни предмети -картини, сувенири, вази, кошници с продукти на местни фирми.Специално за каузата от ФК „Славия“, със съдействието на Димитър Праматаров от фен клуба изпрати две фланелки – на вратаря Светослав Вуцов и на нападателя Ахмед Ахмедов. На екипите са се подписали всички футболисти на най-стария ни футболен клуб. На търга ще има и кулинарни изкушения, за които полезните също ще наддават. „Популяризираме тази наша инициатива чрез кметовете на четирите общини – Гоце Делчев, Гърмен, Сатовча и Хаджидимово. Осигурили сме им по 30 покани, които те да дадат на хората, които искат да ни подкрепят. Местата в ресторанта са 120, вярвам, че ще са заети. Само от входа за коктейла очакваме около 4000 лева да отидат към семейството с репродуктивни проблеми“, заяви вчера за „Телеграф“ Рахим Арнаудов – председател на Сдружение „Неврокоп“.
***
Клиники с пакет по домовете
Медицински центрове и частни клиники предлагат всички повече услуги и пакети за посещение по домовете. Таксата на лекарската визита е около 100 лв. Ако лекарят притежава специалности, сумата скача двойно, а ако трябва да говори на чужд език. цена стига поне до 230-250 лв. Предлагат се също психологическа консултация в дома смяна на превръзка или катетър и др. Една от клиниките пък пусна профилактичен пакет от 10 домашни посещения на цена от 1530 лв. Друга услуга, която предлага, е наблюдение в стационар. Така например, ако пациентът се почувства зле и отиде на преглед, но след това се безпокои да остане сам, той може да си плати 35 лв., за да остане за час под наблюдение или пък стотачка, да го следват до 12 часа. Такава услуга се предлага и нощем, но цената е двойна. В клиниките обаче- стандартните услуги, за които търсите личен лекар, излизат много солен. Така например за издаване на болничен можем да броим 14 лв.. а за извинителна бележка или направление -12 лв.
***
Здравният министър ядоса ваксърите
Служебният министър здравен д-р Асен Меджидиев ядоса защитниците на ваксините, като заяви, че новият тип на коронавируса ги заобикаля.
Това изказване на искането на страната ни новите доставки на ваксини, за да бъдат прекратени. Министърът посочи пред БНТ, че разполагаме с твърде много количества, а интересът е слаб и вече сме бракували огромен брой дози По думите му предстои да изхвърлим на блока още 2,8 г/лн. ваксини, а през следващите две години са предвидени доставки на нови количества В това време обаче Меджидиев заяви, че COVID е отминал, а ваксините не действат при новия тип на коронавируса. Именно това предизвиква изгарящи реакции в социалните мрежи. „Това е скандално по много линии. Ваксините работят срещу новите щамове. А разликата за определени категории хора е няколко пъти намаление на хоспитализациите и смъртността. Дори при тези хора между 3-4 и 5-а доза разликата е животоспасяваща и значима,,, написа на математиката Петър Велков. Във Фейсбук групата „Ваксини,, също се възмутиха много отнията на министъра за неефективността на ваксините. Д-р Меджидиев обаче наблегна най-вече на огромните наличности и липсва на интерес, като посочи, че антиваксиналните настроения срещу COVID имунизациите са се отразили и на задължителните, а страната е регистрирана спаднала на ваксинирани срещу болни деца.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре