Сега четете
МВР: Превозващите мигранти имат инструкции да блъскат полицейските коли

МВР: Превозващите мигранти имат инструкции да блъскат полицейските коли

Водачите на микробуси превозващи нелегални мигранти у нас получават инструкции от трафикантите да блъскат полицейските автомобили, ако започне преследване. Това съобщи пред БНР директорът на Гранична полиция главен комисар Росица Димитрова. 11 000 са неуспешните опити за преминаване на границата ни с Турция за първите два месеца на годината.

От Гранична полиция отчитат в последно време и опасна тенденция, водачите на микробусите превозващи мигранти често да го правят дрогирани, обясни главен комисар Димитрова. „Имат инструкции да самокатастрофират или съответно, ако започне преследване, да не се подчиняват на полицейски разпореждания и отново да предизвикат катастрофа с полицейския автомобил, така че да причинят и щета, и вреда. Има една особено опасна тенденция, която наблюдаваме и тя е тези автомобили, които превозват мигранти, да бъдат управлявани от непълнолетни или пълнолетни лица без правоспособност и употребили наркотични вещества“, заяви главен комисар Димитрова.

Огромно увеличение на мигрантския натиск по българо-турската граница ни отчитат от Гранична полиция. „50% повече е увеличението на броя на недопуснатите лица да преминат българо-турската граница от началото на годината до момента“, твърди шефът на гранична полиция.

След като преминат границите ни , нелегалните мигранти често се укриват в района до идването на трафикантите. „В планината Странджа – гориста местност, доста широк периметър обхваща, в която тези лица се укриват, те са много внимателни и обучени да се пазят от наряди“, твърди тя.

В същото време полицията задържа в понеделник сутрин неправоспособен и дрогиран шофьор, който е превозвал нелегални мигранти по АМ „Тракия“. Водачът е отказал да спре на полицейски сигнал край Ихтиман в посока София и е започнало преследване.

Той е арестуван на влизане в столицата. В колата  са открити 10 нелегални мигранти от Афганистан.

Вижте и

Провеждат се процесуално-следствени действия. Изяснява се как мигрантите са стигнали от границата с Турция до тук. Вероятно става въпрос за познатата схема – прескачане със стълба на граничната стена, след което са натоварени в автомобил и докарани до София.

„Нашата задача е да спрем вторичните придвижвания на територията на страната. Първата ни задача е да спрем мигрантите на границата. Но 110 км от граничната линия не е технически обезпечена. Представители на ЕК ще помогнат изключително бързо за това обезпечение, да се набавят автомобили и да се попълни щата на „Гранична полиция“, който е намален с 2000 души за последните 10 години. Да спрем мигрантите още на границата“, заяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев.

От територията на Турция тръгват мигранти към цяла Европа, подчерта той. „Трябва да сме на ясно, че не говорим за една глава, а за организирана престъпност, която действа от територията на Турция до територията на последната европейска държава. по цялата карта на Европа има изключително добре изградени престъпни структури. Цяла Европа в момента се мобилизира да отговори на това, защото смъртта на която сме свидетели е не само в България, тя е отново на територията на цяла Европа“, посочи още Демерджиев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре