Сега четете
Демерджиев нападна съда и прокуратурата за трагедията с мигрантите

Демерджиев нападна съда и прокуратурата за трагедията с мигрантите

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев остро нападна съдебната власт и бившите управляващи за трагедията със загиналите 18 мигранти и проблемите с трафика на бежанци. „Един от основните хора, замесени в тази ситуация, довела до този изключително тежък инцидент, е получил два пъти по пет месеца със споразумение с прокуратурата и съдът ги е акумулирал и му е дал общо 5 месеца. Той ги излежава тези пет месеца и месец по-късно извършва това престъпление“, заяви министърът пред журналисти във Варна.

„Е, как да се борим с тези хора?! Ние сме го заловили няколко пъти, ние сме го предали на правосъдието. Защо се пита полицията, а не се питат другите отговорни институции какво направиха те, за да предотвратят този случай“, изрази възмущението си Демерджиев. По негови думи, ако не беше слючила прокуратурата споразумение със задържания за трагедията с мигрантите, той нямаше да бъде на пътя.

Той постави и въпроси във връзка с охраняването и строежа на граничната бразда. “Много интересни въпроси се задават за начина, по който се охранява границата. Но никой не си задава въпроса каква е оградата на тази граница. Защо за 10 години никой не обезпечи 110 км от 250 км на границата? Никой не си зададе въпроса защо пътищата по границата не бяха оправени? Защо 2000 гранични полицаи бяха съкратени и там се полага извънреден труд от сили на полицията и на армията?“, попита Демерджиев.

Той е категоричен, че въпреки липсата на кадри “има добри резултати”. И направи сравнение: през 2021 г. са съставени три досъдебни производства за каналджийство в Бургас. За 2022 г. до февруари 2023 г. – те са 170.

В ПОМОЩ

Трима служители на Европол са командировани в България за разследване на случая, съобщи БНР, като цитира източници от Европейската комисия. Изпратени са двама служители в помощ на граничната полиция и един анализатор в ГДБОП. Веднага след трагедията българските власти са се обърнали за помощ към Европол.

Вижте и

Засега няма опасност Комисията да промени позицията си за влизането на България в Шенгенското пространство, стана ясно от коментар на говорителката Анита Хипер. „Предизвикателствата на миграцията са общи за целия Европейски съюз. Както каза председателката Урсула фон дер Лайен, те изискват общ европейски отговор“, заяви тя.

18-те мигранти, починали от задушаване, бяха открити на 17 февруари край софийското село Локорско в изоставен камион. Други 34 афганистанци бяха настанени в столични болници. Прокуратурата повдигна обвинения на шестима души за случая – че са организирана престъпна група, превозвала мигрантите. Петима от групата бяха задържани в България и днес Софийската градска прокуратура внесе в съда искане те да останат за постоянно под стража. Шестият е заловен в Гърция и предстои съдът там да се произнесе за предаването му на българските власти.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре