КПКОНПИ не откри корупция при кадри на АЕЦ от списъка „Магнитски“

КПКОНПИ, комисията страшилище, призвана да преследва корупмираните по етажите на властта, е проверявала бивши шефове на АЕЦ „Козлодуй“, но не е открила нищо смущаващо. За разлика от американските власти, които в новия си списък на санкционирани по закона „Магнитски“ са включили двама ексдиректори на ядрената централа – Александър Николов и Иван Генов, както и дългогодишния министър на енергетиката от БСП Румен Овчаров.

Както стана ясно в петък, разследванията отвъд океана са установили „мрежа“ от фирми и граждани, включваща офшорни компании и преводи към данъчни убежища, която е отклонявала пари от АЕЦ-а. Нашата КПКОНПИ е работила точно по такива сигнали, но не е намерила корупционни връзки и е „затворила“ проверката си без никакви последствия.

„Тримата (Николов, Генов и Овчаров, бел. ред.) са санкционирани от САЩ „във връзка с редица незаконни дейности и размяна на подкупи, свързани с договори в сферата на енергетиката, с което са ограбили българската държава и народ със стотици милиони долари. Те са координирали помежду си вземането на комисиони чрез корупционно пренасочване на договорите за услуги за АЕЦ „Козлодуй“ към собствените си бизнес интереси, избягвайки контрола на българските органи чрез офшорно управление. Николов и Генов са се съгласили да приемат пет милиона лева в подкупи от чуждестранни лица на ръководни длъжности в ядрената енергетика срещу гаранции по договорите на АЕЦ „Козлодуй“, посочват от Вашингтон.

Включените в санкционния списък до един отрекоха обвиненията, пристигнали отвъд океана.

Вижте и

Още преди година гръмна новината, че Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество е започнала разследване на бившия директор и зам.-директор на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, след като е била сезирана за „нередности“. Проверката е приключила тихо през декември, без да открие следи от корупция.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре