Сега четете
Петър Витанов: Първа точка да бъде прекратяване на правомощията на председателя на Националния съвет на БСП

Петър Витанов: Първа точка да бъде прекратяване на правомощията на председателя на Националния съвет на БСП

Първа точка да бъде прекратяване на правомощията на председателя на Националния съвет на БСП предложи делегатът Петър Витанов по време на заседанието на 50-ия конгрес на БСП.

Предложението бе направено по време на разискванията по предложения дневен ред за работа на делегатите от конгреса. Първа точка е политически доклад на Нинова, основни насоки за разработване на нова програма на БСП, концепция за промени в устава на БСП, подготовка за участие в местните избори, съобщи водещият заседанието Георги Свиленски.

Другарю Свиленски, докога ще се преструваме, че вървим по правилния път и че не сме загубили посока, попита Витанов по време на заседанието. Докога ще представяте за успехи всеки един провал и удобно ще забравяме 700 хиляди души, които са се отказали вече от нас. Докога постоянно ще оправдаваме провалите си и с инфлацията, и с президента, и с вътрешна опозиция, и с машините, и със закона „Магнитски“. Докога ще откажем да носим вината, попита Витанов.

Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността, и истинският лидер умее да води битки, умее да печели битки и умее да предава щафетата, коментира той.

Петър Мутафчиев настоя да се възстанови правото на част от делегатите да присъстват на заседанието на конгреса. „Това е противоуставно. Не може Националният съвет да променя решения на конгреси, не може да лишим две организации в Хасково, които постигнаха най-високи резултати през тези избори да не бъдат представени на конгреса. Нека да гласуваме и подкрепим присъствието им в зала“, каза Мутафчиев.

Румен Гечев направи обратно предложение на това на Петър Витанов. БСП не може да влиза в самоубийствени процедури пет-шест седмици преди провеждането на изборите, посочи той. Тук няма значение как се казва председателят на партията, въпреки че неговите качества имат значение, отбеляза Гечев. По думите му този опит за „атентант“ преди изборите няма как да мине.

Крум Зарков подкрепи искането на Витанов. Откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП отново да печели избори, обърна се той към ръководството.

В началото на заседанието на Конгреса Ана Пиринска и Валери Жаблянов посочиха, че има внесен проект на резолюция от група делегати, която не е раздадена на присъстващите.

Вижте и

По предложение на Атанас Зафиров дискусията по дневния ред беше прекратена. Предложението на Витанов не беше гласувано. С 524 гласа „за“, 237 „против“ и 21 „въздържал се“ дневният ред на конгреса е утвърден, обяви Георги Свиленски, ръководещ заседанието. Той обясни, че предложението на Витанов е противоуставно. При преброяването възникнаха спорове между делегати за резултата.

Весела Лечева възрази срещу ръководството на конгреса, защото няколко пъти поискали прегласуване, но не им дали. По думите ѝ това е абсолютна фалшификация и манипулация на целия конгрес. В отговор Георги Свиленски коментира, че с поредица от процедури делегати се опитват да спъват работата на конгреса.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре