Сега четете
Урсула фон дер Лайен: Ще предприемем действия за укрепване на външните ни граници и за предотвратяване на незаконната миграция

Урсула фон дер Лайен: Ще предприемем действия за укрепване на външните ни граници и за предотвратяване на незаконната миграция

Лидерите на Европейския съюз се споразумяха тази нощ в Брюксел за редица мерки, насочени към намаляване на броя на незаконните мигранти, пристигащи в съюза, предаде ДПА.

„Ще предприемем действия за укрепване на външните ни граници и за предотвратяване на незаконната миграция“, заяви председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в ранните часове днес след срещата на върха на ЕС.

Договорените мерки включват инициативи за укрепване на защитната инфраструктура по границата между България и Турция, включително с камери и наблюдателни кули.

В опит да увеличат броя на депортираните лица, страните от ЕС искат също да се улесни взаимното признаване на решенията за депортиране, каза Фон дер Лайен.

Германският канцлер Олаф Шолц отбеляза, че е важно страните от ЕС да работят заедно по въпросите на миграцията, независимо дали „става въпрос за контрол по външните граници, подобряване на инфраструктурата или сътрудничество със страните на произход и транзит“.

Срещата, на която присъства украинският президент Володимир Зеленски, първоначално беше свикана заради големия брой молби за убежище и пристигащите в ЕС нелегални мигранти, което накара няколко държави в съюза да призоват за по-строги мерки.

По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс през 2022 г. властите са регистрирали увеличение от 64% в броя на незаконните преминавания на границата в сравнение с 2021 г., а молбите за предоставяне на убежище са се увеличили с почти 50%.

Още около 4 милиона души са избягали от Украйна в ЕС.

Вижте и

Преди срещата австрийският канцлер Карл Нехамер призова да се отпуснат 2 милиарда евро от бюджета на ЕС за финансиране на оградата по границата на България с Турция, която не е споменато изрично в приетата декларация.

Въпреки постигнатото споразумение се очаква по-широко преразглеждане на правилата на ЕС за миграция и убежище.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре