Сега четете
Автор на „Любословие“ Екатерина Станчева е председател на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян (СНИМКИ)

Автор на „Любословие“ Екатерина Станчева е председател на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян (СНИМКИ)

Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!“ бе мотото,с което се състоя среща на водещи специалисти,които настояват за създаване на Кризисен център за домашно насилие в област Смолян.

Много се радвам, че хората са уважили това събитие. За нас е много важно, защото подаваме знак на обществото, че всички сме заедно в тази кауза и битка, което означава, че ще я спечелим. Тоест ще кажем „Не“ на насилието и ще изиграем нашата най-важна роля – за превенция на насилието. Специално към младите хора прокламираме човечността, разказваме им за насилието, така че всеки от тях ще трябва да направи своя осъзнат избор и да заеме страната на доброто или на насилието. Убедена съм, че младите хора няма да предпочетат насилието след тази вечер, чувайки много лични истории и експертни становища на хора, които работят в тази сфера. Практично подхождаме към темата, за да сме полезни“, каза адвокат Екатерина Станчева, председател на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян.

На събитието са присъствали още Мария Касимова-Моасе – журналист и писател, д-р Благородна Макева, лектор и автор на редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ до 2021 г., Левена Лазарова, журналист, един от създателите на кампанията против домашното насилие #НеСиСам; Катя Кръстанова – психолог, Фондация „Асоциация Анимус“; д-р Росанка Венелинова, изп. д-р на Фондация „Център Надя“. Специален гост на събитието беше Наталия Симеонова, телевизионен водещ на предаванията “Море от любов“, и „Предай Нататък“, която започва нов проект по болезнената тема.

От анализа става ясно още, че при постановяването на мерките по Закона за защита от домашно насилие от Районните съдилища територията на областта, най-често се разпорежда само първа мярка – да се въздържа от насилие извършителят, но се пропуска мярката той да не доближава жертвата, която е най–високо ефективно. „Прави впечатление, че няма нито един случай на съдебно решение по Закона за защита от домашно насилие, на което да е постановена мярката извършителят да се изпрати в програма за справяне с агресията. Такава програма на територията на областта няма, но наличните центрове за обществена подкрепа биха могли да работят с тези случаи. И ако бъде постановена такава мярка, тя би могла да бъде осъществена в област Пловдив, фондация „ДА“ предоставя такава услуга за защита от домашно насилие“, отбеляза Кръстанова. Друг проблем, са нарушените ограничителни заповеди, тъй като много често не могат да се съберат доказателства за тяхното нарушаване, което съответно пречи на това извършителят да бъде подведен под наказателна отговорност за неизпълнение на съдебно решение.От фондация „Анимус“ тази седмица са инициирали среща в областната управа на Смолян с представителите на общините в областта, „Социално подпомагане“ и областния координатор за домашно насилие към ОД на МВР – Смолян, за да се обсъдят възможностите за създаването на Кризисен център.

Ето какво казаха и споделиха гостите на самото мероприятие специалисти по домашното насилие:

Д-р Благородна Макева разясни нормативните законови и подзаконови актове, уреждащи подхода при домашно насилие у нас.

Имаме Закон за защита от домашното насилие, нещо което много други държави нямат. Всъщност България е една от малкото държави в ЕС, в която защитата от домашно насилие е изведена в самостоятелен закон, различен от Семейния кодекс. Законът за европейската заповед за защита също има елементи, които покриват правото на защита на пострадалите от домашно насилие. Както и Семейният кодекс, Наказателният кодекс, НПК, Закона за МВР. България е страна по седем от деветте основни договора за правата на човека, включително и Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените, заедно с факултативния протокол към тази конвенция, който е ратифициран през 2006 г. Казвам ви всичко това, защото България има нормативната база“, каза д-р Благородна Макева.

Експертът говори и за вторичното законодателство като Наредбата за условията и реда за осигуряване на полицейска закрила на детето, защото децата присъстващи на актове на домашно насилие са жертви, съобразно нашето законодателство. Отбеляза и наличието на Правилник за прилагане на Закона за защита от домашно насилие, който обаче според нейно изследване за Фондация „Асоциация Анимус“ от миналата година не работи особено добре. Отбеляза също инструкцията за реда за взаимодействие между органите на реда на вътрешните работи и социалното министерство при защита от домашно насилие, указанията на прокуратурата как да се работи в такива случаи и методическите указания за действията на полицейските органи, като посочи, че е сътворител на по-голямата част от тях.

Вижте и

Според Катя Кръстанова от фондация „Анимус“, е много важно да се създаде Кризисен център за защита от домашното насилие. „Фондация „Анимус“ през последните три години работи в Смолянска област по проект за насилието над жени. Имахме много сериозни дискусии с институциите, с които работехме по проблема за насилието над жени и домашното насилие. Имахме обучение за полицията и аналитичен доклад с данни. Няколко са много впечатляващите изводи от нашия анализ. На първо място мълчанието, табуто, затаяването на домашното насилие в област Смолян е изключително голямо. Много трудно жертвите споделят за това, което се случва в техните семейства. Изключително трудно търсят помощ. След като потърсят помощ, обаче има друг голям проблем – няма специализирана услуга за жертви на домашно насилие на територията на област Смолян, няма специализирана услуга за извършители на домашно насилие и съответно най-големия проблем, особено често споделян от полицията – отсъствието на Кризисен център в областта. При положение, че няма ресурси, които да подпомогнат жертвите на домашно насилие, съвсем нормално е те да не търсят помощ, защото нямат вяра, че има начин да им се помогне“ , каза Кръстанова.

 

Пред събралото се множество своята позиция заяви телевизионната водеща Наталия Симеонова като похвали инициативата на Дамския клуб в Смолян. „Домашното насилие е много модна тема напоследък , но аз се надявам с тази среща да се сложи началото на истинска гражданска активност, защото не може да чуваш, че някой пищи в съседния апартамент и да не взимаш отношение. Пасивността към подобен род престъпления ни прави съучастници в тях. Много отдавна се интересувам от темата за домашно насилие, без някога да съм била жертва. И то не е необходимо да си бил жертва точно на домашно насилие. Всяко насилие около нас просперира в момента и е наш дълг да отстояваме себе си, независимо дали на работа или в дома. И е крайно време да заговорим за това много спокойно. Просто да приемем като наша обществена нагласа нетърпимост към това да се чувстваме зле. Когато всеки от нас прояви своята нетърпимост и заяви своите права в един разговор, животът ще стане по-хубав. На това се надявам и на това разчитам. Общото между Християнската религия и Исляма е това, че и двете призовават към любов. Нека обичаме ближния си, нека обичаме себе си“, призова Наталия Симеонова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре