Сега четете
проф. Сашо Пенов: Трябва приоритетно на национално ниво да изградим мрежи между университетите в България, които след това да се кооперират успешно с други университети в Европейския съюз

проф. Сашо Пенов: Трябва приоритетно на национално ниво да изградим мрежи между университетите в България, които след това да се кооперират успешно с други университети в Европейския съюз

Трябва приоритетно на национално ниво да изградим мрежи между университетите в България, които след това да се кооперират успешно с други университети в Европейския съюз. Това заяви служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов, който присъства на подписването на споразумение между Университета за национално и световно стопанство (УНСС) и Тракийския университет в Стара Загора, за съвместно обучение на студенти по пет учебни програми, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

Това са първите две висши училища в България, които сключват такова споразумение. То бе подписано от ректорите на двата университета – проф. д-р Димитър Димитров и проф. д-р Добри Ярков. УНСС и Тракийският университет ще обучават студенти по четири съвместни бакалавърски програми – „Киберсигурност и електронно управление“, „Компютърна обработка и анализ на данни (Data Science)“, „Педагогика на обучението по икономика и информатика“ и „Бизнес управление с отраслова специализация“. Открива се и една магистърска програма по специалността „Администрация и управление на регионите“.

Възможността за такъв вид сътрудничество между българските университети беше въведена с промяна в Закона за висшето образование през юли 2022 г. „Радвам се, че двата университета са намерили воля и сили да я приложат на практика“, каза министър Пенов. „Смятам, че този проект ще бъде доста успешен, като се запознах с професионалните направления, които са включени в него, и с конкретните специалности, и затова разчитам, че този добър опит ще бъде привлекателен и за останалите университети“, посочи той.

Проф. Сашо Пенов обърна внимание, че в рамките на Европейския съюз се развиват европейски университетски мрежи, в които се включват и български висши училища. Това е бъдещето и стратегията, която се развива в европейското образователно пространство.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре