Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира и да бъде облаган с данък. „Бакшиш“ – от английски tips – е съкращение за To Insure Prompt Service – или „Да се осигури бързо обслужване“. А по света навсякъде възприетите навици са различни. Отвъд Океана например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. Ако сте в кафене – около 10%, а при плащане на сметката в таксито шофьорите в САЩ и Канада очакват от 10 до 20% отгоре на сметката. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В таверните – 1 евро, а в такситата сметките се закръглят нагоре В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. Поглед и към един от най-щастливите краища на Европа – Скандинавските страни. Таксата за обслужване в хотела тук обикновено влиза в сметката, но ако сте много доволни от обслужването можете допълнително да благодарите с още 5% от сметката.
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание