Момчил Димитров е зам. главен редактор на Любословие.БГ. Той се…
Ресторантьори предлагат бакшишът за сервитьорите да се легализира и да бъде облаган с данък. „Бакшиш“ – от английски tips – е съкращение за To Insure Prompt Service – или „Да се осигури бързо обслужване“. А по света навсякъде възприетите навици са различни. Отвъд Океана например е прието да се оставят срaвнително високи бакшиши. За ресторанти и поръчки до дома се очаква, че трябва да оставите 20-25 на сто от общата цена. Ако сте в кафене – около 10%, а при плащане на сметката в таксито шофьорите в САЩ и Канада очакват от 10 до 20% отгоре на сметката. В Гърция при вечеря в ресторант се очаква да оставите 10% бакшиш. В таверните – 1 евро, а в такситата сметките се закръглят нагоре В Испания е обичайно да се дават 10-15% бакшиш. Невъзпитано в очите на персонала обаче изглежда да се оставят монети от един, два или пет евроцента. В Китай и Япония не само не е прието да се дава бакшиш, но и оставяйки определена сума, можете наистина да обидите персонала. Все пак в туристическите центрове е прието да се остави бакшиш в рамките на до 10%. Поглед и към един от най-щастливите краища на Европа – Скандинавските страни. Таксата за обслужване в хотела тук обикновено влиза в сметката, но ако сте много доволни от обслужването можете допълнително да благодарите с още 5% от сметката.
Каква е вашата реакция?
Момчил Димитров е зам. главен редактор на Любословие.БГ. Той се присъдинява към екипа на медията след покана от собственика и главен редактор- Андрей Велчев. Той има висше образование по Публична администрация от Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) и Магистратура по стопанско управление от Стопанския факултет на Техническия университет – София. Завършил е средното си образование в елитното 51 средно училище „Елисавета Багряна“- София с профил "Графика". Над 15 години се занимава активно с политика. Автор е на сценарии за американския пазар, регистрирани в Американския конгрес - U.S. Copyright Officehttps www.copyright.gov.