Сега четете
7 претенденти за „Оскар“ гледаме на „София филм фест“

7 претенденти за „Оскар“ гледаме на „София филм фест“

Седем филма, които са сред фаворитите за тазгодишните „Оскари“, ще бъдат в програмата на тазгодишния „София филм фест“. Шест от тях са премиерни за България. Наградите на Академията ще се връчат на 12 март, а фестивалът се открива на 16-и, като по традиция „подгряващи“ прожекции започват няколко дни по-рано.

Сред гвоздеите на 27-ия СФФ е „Тар“ на Тод Фийлд – донесъл поредната номинация за главна женска роля на Кейт Бланшет, вече носителка на два актьорски „Оскара“.  „Сценарият е написан за една актриса – Кейт Бланшет. Ако тя беше отказала, филмът никога нямаше да види бял свят… Привилегията да работиш с творец от такъв калибър е нещо, което не може да се опише с думи“, разказва режисьорът. „Тар“ получи шест номинации – за оригинален сценарий, монтаж, операторско майсторство, режисура, актриса в главна роля и най-добър филм.

В категорията най-добър документален филм са носителят на „Златен лъв“ от фестивала във Венеция 2022 – „Цялата красота и кръвопролитие“ и награденият в Сънданс и Кан „Всичко, което диша“. В първия Лора Пойтрас, вече носителка на документалния „Оскар“ за Citizenfour, рисува портрет на Нанси Голдин, световно известна фотографка и активист, която в края на миналото десетилетие започва кампания срещу производителите на опиоиди. Индийският „Всичко, което диша“ на Шонак Сен е разказ за двама братя, които се опитват да опазят дребните грабливи птици „черна каня“, живеещи в градската среда на Делхи. С увеличаването на токсичността на околната среда и на градските брожения, връзката между семейството и птиците оформят поетична картина на колабиращата екология и социалното напрежение…

В София през март ще гледаме още носителя на „Златен глобус“ за най-добър международен филм и номиниран за „Оскар“ в същата категория „Аржентина, 1985“ – вдъхновен от истинската история на двама прокурори, които дръзват да разследват най-кървавата военна диктатура в страната. Сред претендентите в тази категория е и вторият филм на Лукас Донт „Близо“, на който беше присъдена голямата награда на журито в Кан, още 30 отличия и над 40 номинации от фестивали в цял свят – история за порастването и приятелството на 13-годишните Лео и Реми.

Вижте и

Единствената номинация, която получи най-новият филм на Сам Мендес с участието на Оливия Колман „Империя на светлината“, е за виртуозността на Роджър Дийкинс – легендарен оператор с 15 Оскарови номинации и две статуетки, който твори със светлина и камери вече пето десетилетие.

Единственият сред седемте претендента за „Оскар“, прожектиран и досега по кината у нас, е „Идиотският триъгълник“ на Рубен Йостлунд, който попада в специалната категория филми, номинирани за Наградата на публиката LUX. Носителят на „Златна палма“ и четири европейски филмови награди е номиниран за най-добър филм, режисура и оригинален сценарий.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре