Сега четете
Промени в ТЕЛК и болнични, родителят ще ги ползва и за върнато от училище дете до 12 години

Промени в ТЕЛК и болнични, родителят ще ги ползва и за върнато от училище дете до 12 години

Отдавна чаканите промени в наредбата за медицинската експертиза, с които се правят промени в методиките за определяне на процент неработоспособност и правото на болничен, вече са факт. Днес правителството одобри новите текстове, в които са включени и редица забележки от организации на хората с увреждания.

Промените връщат изчисляването на оценката към начина, по който това се правеше преди ГЕРБ да разбута наредбата. Всички заболявания отново влизат в определянето на неработоспособността, като тя ще се определя от най-високия процент на най-тежкото увреждане, плюс 20% от сбора на процентите на всички съпътстващи увреждания. Промени има и в правото на чужда помощ, като най-голямата от тях е възможността чужда помощ да ползват и хора с психични заболявания, при които степента на увреждане е под 90%. Други много чакани промени ще позволят пожизнен ТЕЛК да се полага при още 29 заболявания като диабет тип 2, епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства. Освен това се завишават процентите, с които се оценяват някои заболявания, като за пръв път се признава увреждане и след първата година от прекаран инфаркт, както и при поставена клапа или направен байпас.

Промените отразяват и една законодателна промяна, направена в краткия живот на предходния парламент. Тя най-сетне ясно регламентира правото на болничен на родителя за върнато от училище здраво дете до 12-годишна възраст.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
7
Не ми хареса
2
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
3
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре