Сега четете
Мнение в групата Катастрофи в София: Зачестяват случаите на бягство от ПТП

Мнение в групата Катастрофи в София: Зачестяват случаите на бягство от ПТП

Зачестяват случаите на бягство от ПТП и ми прави впечатление, че много хора дори не знаят какво е птп.
Съгласно разпоредбите на ЗдВП: “Пътнотранспортно произшествие” е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети.”
Тоест, според законa ПТП е всяко съприкосновение на автомобила, което е довело до щети. Независимо дали на други участници в движението или върху имущество. Щетите могат да бъдат минимални, но въпреки това за водача се създават задължения. Неспазването им се квалифицира като бягство от ПТП и подлежи на санкция.
Задължения при ПТП.
Законът предписва два тип поведение, в зависимост от това дали при настъпилото ПТП щетите са само имуществени или има и пострадали хора. Ще разгледаме и двата типа.
Независимо от типа ПТП водачът е длъжен без да създава опасност за движението по пътя, да спре, за да установи какви са последиците от произшествието. Също така, участниците са длъжни да предоставят данни за своята самоличност и застраховка “Гражданска отговорност.”
Задължения при ПТП само с имуществени щети.
Ако при ПТП-то са възникнали единствено имуществени щети, то водачът има задължение да окаже съдействие за установяването на вредите от произшествието. При съгласие относно вината, водачите попълват двустранен протокол, като не е нужно да звънят на 112 и да уведомяват за настъпилото ПТП. Ако е налице неразбирателство относно вината, тогава водачите следва да позвънят на 112 и да изпълняват дадените им указания.
Когато се касае за т.нар. паркинг щети, когато по невнимание е одраскан или ожулен чужд автомобил, без другият водач да е на място, за да не се квалифицира деянието като бягство от ПТП е достатъчно виновният водач да остави начин за контакт с него. В такава ситуация, за сигурност, може да се позвъни и на 112 и да се съобщи за инцидента. Органите ще запишат вашите данни, като не би следвало да изпращат екип.
Напускане на ПТП
Задължения при ПТП с пострадали лица.
Когато при ПТП са пострадали хора, участниците в произшествието са длъжни да останат на място и да изчакат органите на МВР. Изпълнението на това задължение може да се окаже ключово за наказателната отговорност на лице, когато ПТП-то представлява престъпление.
По време на ПТП, до пристигането на органите, участниците в него са длъжни съобразно необходимостта да вземат мерки за безопасността на движението и да окажат помощ на пострадалите, ако това не представлява опасност за тях. Те следва да не променят положението на колите, освен ако не пречат на движението, и да вземат мерки за запазването на следите от ПТП-то. Също така са длъжни да не консумират алкохолни напитки.
При пристигане на местопроизшествие, органите на Пътна полиция задължително правят тест за алкохол, а при необходимост и за наркотици. Затова съветвам участниците в ПТП с пострадали лица да не консумират лекарства, които могат да повлияят върху тестовете на КАТ.
Санкции при бягство от ПТП.
Бягство от ПТП се наказва като неизпълнение на задължение при ПТП. Санкцията е лишаване от правоуправление за срок от 1 до 6 месеца и глоба от 50 лв. до 200 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е лишаване от правоуправление за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 лв. до 300 лв. Тази санкция се налага дори когато се касае за дребни щети като дребни одрасквания върху боята на автомобила. В определени хипотези бягство от ПТП се квалифицира като престъпление.
Друга санкция, свързана с неизпълнение на задължение при ПТП е възможността застрахователят да откаже изплащане на щетите. Разпоредбите на Кодекса за застраховането освобождават застрахователя от изплащане при неизпълнението на задължение, предвидено в закон. Бягство от ПТП безспорно представлява неизпълнение на задължение от ЗдВП. Отделно, застраховател платил по застраховка „Гражданска отговорност”, може да търси платеното обезщетение от избягалото лице, ако то е било виновно за ПТП-то.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре