Сега четете
Камелия Нейкова: За избори на 2 април ЦИК ще има необходимата хартия за машинен вот

Камелия Нейкова: За избори на 2 април ЦИК ще има необходимата хартия за машинен вот

Според нас и предвид становището на печатницата на БНБ, евентуална дата за произвеждане на избори 26 март практически не би могло да се достави количеството хартия, но на 2 април Централната избирателна комисия (ЦИК) ще получи необходимите количества хартия, за да обезпечи изборния процес така, както е предвидено в Изборния кодекс. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова на изслушване в Народното събрание относно хартията за машинно гласуване. Тя даде разяснения във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване.

ЦИК има готовност с първите си решения, които следва да вземе незабавно след указа на президента за изборите, увери Нейкова. Имаме готовност и с определянето на мандатите по изборните райони, каза тя. По думите ѝ това ще е съобразно данните на Националния статистически институт от последното преброяване.

Нейкова каза също, че след промените в Изборния кодекс ЦИК е имала среща с печатницата на БНБ за отпечатване на бюлетините от машинно гласуване. От БНБ са предоставили на комисията три варианта на защита за целите на експеримента на гласуване, който се е състоял преди ден. Нейкова определи експеримента като успешен.

Трите вида хартия, с различна защита и с различна визия на гърба, бяха поставени на три различни машини за гласуване. На тях беше инсталирана демоверсия за избори за народни представители, като използвахме тази от вота на 2022 г., разказа Нейкова. Тя подчерта, че и трите машини са работели цял ден и не са отчетени технологични проблеми.

Нейкова обясни, че заявените от ЦИК 30 000 ролки са въз основа на изборите на 2 октомври миналата година. „Мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество“, коментира Нейкова. Според нея 15 000 – 20 000 ролки биха обезпечили във всяка една машина за гласуване да има една ролка и една резервна.

Вижте и

В хода на изслушването Калина Константинова от „Продължаваме Промяната“ (ПП) изрази мнение, че няма да се даде избор на всички граждани да вземат решение как да гласуват – на машина или на хартия. Нейкова отговори на Константинова, че в Изборния кодекс няма разпоредба, която да задължава ЦИК да осигури брой бюлетини за машинно гласуване според броя на избирателите, така както има текст относно хартиените бюлетини. Тя увери, че във всички общини ще има достатъчен резерв на хартията за машините.

Камелия Нейкова отново каза, че ЦИК вече е планирала своята дейност за организацията на предсрочния вот. В отговор на въпрос на Божидар Божанов от „Демократична България“ тя посочи, че все още няма готовност на образец на бюлетина за машинно гласуване.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре