Сега четете
Блокират сметки, ако 12 месеца не сме актуализирали лична информация по тях

Блокират сметки, ако 12 месеца не сме актуализирали лична информация по тях

Банките имат право да блокират сметки, ако не сме актуализирали лично в рамките на една година информацията за адреса, личната карта и телефонния номер.Това стана ясно след заседанието на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, съобщи репортер на БНР.

Парламентът прие в петък на първо четене промените в закона срещу изпирането на пари.

Съвсем реално можем да се окажем с блокирани банкови сметки и на практика да останем без пари. Все по-често банковите институции налагат наказателната мярка, тъй като клиентите не са актуализирали банална контактна информация – име, адрес, номер на лична карта или телефонен номер.

Оказва се, че трябва лично, като задължени лица по Закона за мерките срещу изпирането на пари, да посетим банковия клон, за да удостоверим с подписа си информацията.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев оповести, че вече има хора с блокирани сметки.

„Има вече такива случаи, аз проучих. Хора, които се намират в чужбина, зад граница, разчитат на това, че ще извършат плащане към хотела си и не могат да го направят, защото са им блокирани сметките в петък и до понеделник никой не е в състояние да ги разблокира, без значение кредитни, дебитни карти, всичко. Затова защото вътрешните правила на няколко банки им позволявали, ако ние с вас – задължени лица по чл. 4, не се явяваме всяка година лично, физически в някой клон на банката да препотвърдим с подпис, че сме задължени лица по този закон, банката имала право да блокира тези сметки веднага.“, обясни Манев.

Вижте и

Експерт от БНБ обясни, че задължението банките да поддържат актуална информация за своите клиенти произтича от Закона за мерките срещу изпирането на пари и бе вменено още през 2018 г. Но тъй като имат много клиенти, институциите правят тази актуализация частично и на порции. Но е необходимо явяването на клиента лично, на гише в банката, за да няма неприятни изненади.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
4
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
2
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре