Сега четете
САЩ заплашиха със световна криза без решение за тавана на дълга

САЩ заплашиха със световна криза без решение за тавана на дълга

Министърът на финансите на Съединените щати Джанет Йелън заплаши, че неспособността на Конгреса да постигне консенсус относно тавана на дълга и последвал евентуален фалит могат да доведат икономиката на САЩ до рецесия и да предизвикат световна финансова криза, като същевременно се подкопае ролята на долара като резервна валута, предава БНР.

„Това със сигурност ще подкопае ролята на долара като резервна валута, която се използва в трансакции по целия свят, а за американците – много от тях ще загубят работата си и със сигурност разходите им по заеми ще се повишат“, посочи министърът на финансите пред CNN.

Таванът на дълга на САЩ достигна прага от 31,4 трилиона долара в четвъртък – сума, която отразява средствата, които вече са изразходвани от правителството, принуждавайки Министерството на финансите да предприеме „извънредни мерки“, като спре инвестициите в два държавни пенсионни фонда.

Йелън информира лидерите на Конгреса, че финансовото министерство е започнало да използва „извънредни мерки за управление на паричните средства“, които биха могли да предотвратят неизпълнение по държавните задължения до 5 юни.

Белият дом отказва да преговаря с твърдолинейните републиканци за повишаване на тавана на дълга, защото вярва, че доста от тях в крайна сметка ще се откажат от исканията си, докато нарастващ хор от инвеститори, бизнес групи и умерени консерватори предупреждават за опасностите от наближаване към фалит. Републиканците в Камарата на представителите на САЩ искат съкращения на някои правителствени програми, отбелязва Ройтерс.

Йелън каза, че таванът на дълга е за разходи, които вече са разрешени от Конгреса и не изисква допълнителни разходи.

Вижте и

„Така че не става дума за търсене на правото да се ангажираме с допълнителни разходи. Става въпрос просто за плащане на сметки, които Конгресът вече е разрешил“, каза тя пред CNN и добави: „Това е нещо, за което не можете да преговаряте или да се пазарите“.

Йелън коментира и и тазседмичната си среща с китайския вицепремиер Лю Хъ и каза, че Китай и Съединените щати трябва да продължат редовната комуникация и да търсят перспективи за сътрудничество по въпроси от глобално значение като изменението на климата.

„Обсъдихме нашето сътрудничество и ангажимент да работим заедно за справяне с глобалните предизвикателства“, каза тя.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре