Сега четете
Започва фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Започва фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“

Повече от седем хиляди души от цялата страна ще дефилират на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, съобщиха от община Симитли.

Тази година фестивалът се провежда за деветнадесети път и в него се включват повече от 30 групи, които ще покажат колорита на маскарадните костюми от различни краища на България. Дефилето започва в 10 часа днес на стадион „Септември“, а по традиция фестивалът ще открие групата от симитлийското село Полето.

Тази година организаторите от община Симитли не предвиждат награждаване за най-добри кукерски групи и класиране на първо, второ и трето място. Въпреки това награди ще има в различни категории, посочиха от общинския пресцентър. Всяка от групите в общината ще получи награда за приноса си в развитието на фестивала и съхранението на традициите, свързани с маскарадните игри. Награди ще има за представяне на обредна традиция, отличия ще има и за най-малкия и за най-възрастния кукер на дефилето.

Сред отличията, които предстои да бъдат раздадени, са за най-сполучлива интерпретация на съвременен, актуален проблем, за иновация и специалната награда на кмета на община Симитли.

Вижте и

Награди ще бъдат връчени и на името и в памет на Васил Благоев, който е сред пазителите на кукерската традиция в село Полена, и на името на Виолета Айкова – дългогодишен секретар на общинската администрация в Симитли за приноса и утвърждаването на кукерските и маскарадните игри в общината. Награди ще бъдат връчени и на името на Николай Кимчев, който дълги години бе изключителна част от фестивала, правеше го по-колоритен, артистичен и вълнуващ, какъвто продължава да е благодарение на хората, които от самото начало са били в организацията на „Симитлия – Древната земя на кукерите“, посочиха от общината. Награда ще има и в памет на Бончо Христов, който е бил сред ревностните пазители на кукерството в село Крупник.

Отличия ще бъдат връчени и от жури, в състав: проф. Костадин Динчев, Кирил Бельов, Тодор Тодоров, Николай Кашев, Атанас Пиронев, Владимир Симеонов и Любомир Марянски. В журито сме включили фолклористи, хореографи антрополози, художник, журналисти, казаха още от пресцентъра. То ще отличава местни и гостуващи групи, като всяка ще бъде наградена спрямо това, с което най-силно е впечатлила журито, което включва костюми, маски, масовост, атрактивност и други.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре