Сега четете
Иван Гешев: Казусът с разбитата вчера криптобанка онагледява новите видове престъпления

Иван Гешев: Казусът с разбитата вчера криптобанка онагледява новите видове престъпления

Казусът с разбитата вчера криптобанка онагледява новите видове престъпления, каза главният прокурор Иван Гешев пред медиите. Той изрази благодарност към работещите в продължение на месеци по случая.

Според Гешев този случай е уникален в световен мащаб и е пример за добро междуинституционално сътрудничество, а в това число и чуждите партньори. Надявам се България да е в световните новини с нашите успехи, каза още главният прокурор.

По думите на Гешев вероятно ще се наложи експертна помощ от чужбина. Това разследване онагледява новите проблеми пред правоохранителнтие органи и е един от малкото такива в световен мащаб. Предстои тежка и трудна работа. Готови сме да изясним всички обстоятелства, независимо от предизвикателствата, каза още главният прокурор.

Финансово-технологичните престъпления стават все по-голям проблем, каза заместникът на Гешев и директор на националното следствие Борислав Сарафов.

Съзнаваме срещу какъв огромен финансов и интелектуален ресурс сме изправени. Срещу него ще изправим закона, посочи той.

След началото на акцията, преди ден, говорителят на Гешев Сийка Милева посочи, че държавното обвинение разследва криптобанка, работила на база „кухи фирми“. Става дума за криптоплатформата NEXO. Установени са над 3,5 млн. трансакции, посочи Светослав Василев от националното следствие.

Вижте и

При акцията прокуратурата, ДАНС и МВР влязоха в офиси на бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Хенрик Ибсен“.

Акцията е съвместно с международни екипи. Проверката по случая е започнала преди месеци.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре