Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява цените на хранителните стоки на едро в България, се покачи за две седмици с 0,61 на сто до поредния си рекорд от 2,316 пункта. Увеличението отчита поскъпването на хранителните стоки и за коледните празници.
Показателят надмина в средата на ноември най-високото си историческо ниво от 2222 пункта, постигнато в началото на май тази година. За един месец равнището му се е вдигнало с 1,62 процента, за три месеца – с 9 процента, а за две години – с 51,8 на сто (от 1,533 пункта през януари 2021 г.).
Базовото ниво на ИТЦ – 1,000 пункта, е от 2005 г.
Оранжерийните домати вдигат цената си с 5,6 на сто и се търгуват по 3,37 лева за килограм. Оранжерийните краставици се купуват 3,58 лева за килограм. Червените чушки отстъпват с 2,1 на сто до 3,26 лева за килограм в края на седмицата.
Картофите добавят 41 на сто към цената и се продават по 1,28 лева за килограм, а морковите се търгуват по 10 лева за килограм. Зелето пада с 2,2 на сто и се продава по 0,88 лева за килограм.
Кравето сирене поевтинява с 0,9 на сто и се търгува по 11,15 лева за килограм, а кашкавалът тип „Витоша“ поскъпва с 0,2 на сто и се продава по 18,24 лева за килограм.
Олиото вдига цената си с 1,4 на сто до 4,47 лева за литър. На Софийската стокова борса олиото и тази седмица се предлага на цена 3,50 лева за бутилка от 1 литър.
Пакетче краве масло от 125 грама поскъпва с 0,7 на сто до 2,90 лева. Пилешкото месо също прибавя 0,7 на сто до 6,06 лева за килограм. Захарта пада с 2 на сто и се продава по 2,47 лева за килограм в края на седмицата.
Брашно тип „500“ поскъпва с 0,7 процента и се търгува по 1,41 лева за килограм.
Оризът скача с 4,9 на сто и се купува по 3,02 лева за килограм. Яйцата се продават по 0,40 лева за брой на едро в края на седмицата.