Сега четете
“Не ви е срам!“ Хора с увреждания се срещнаха със зам.-министър под дъжда, за да чуят, че трябва да почакат

“Не ви е срам!“ Хора с увреждания се срещнаха със зам.-министър под дъжда, за да чуят, че трябва да почакат

Най-рано в края на месеца може да има развръзка за чаканите отдавна облекчения в наредбата за медицинската експертиза. С неясен хоризонт на въвеждане са и законодателните промени, с които да се опазят правата на хората с увреждания при получилото се огромно задръстване от документи за преосвидетелстване в ТЕЛК и НЕЛК. С наредбата се премахват редица срокове, заради които сега хората ненужно се разкарват и измъчват. Със закона пък се гарантира, че хората няма да губят помощи, докато чакат експертизите си.

Днес забавянето предизвика протест на хора с увреждания, които настояват още утре наредбата за медицинската експертиза да мине през Министерския съвет и да влезе в сила. За съжаление, многото организации в този сектор отново не гледат в обща посока – паралелно с излезлите на протест за наредбата друга организация обяви, че по-важно е да се приеме законът, а не наредбата. Хората стояха пред дъжда, за да се срещнат със заместник-министър Тома Томов и да чуят, че трябва … да почакат.

Една от причините е, че в периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които касаят заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата – именно това кои заболявания колко процента носят в общата оценка на работоспособността. По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец, обясняват от ведомството.

Вижте и

Това, което трябва спешно да се задвижи, е законопроектът за промени в закона за хората с увреждания, изтъкнаха по повод протеста за наредбата няколко организации – „Заедно с теб“, Асоциация за репродуктивно здраве „Усмихни се“, Алианс на трансплантираните и оперираните АТО „Бъдеще за всички” и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Според тях наредбата за медицинската експертиза се движи по нормативно определените срокове и е необходимо време да се нанесат промените от обществените консултации. „Настояваме спешно да бъдат изискани становищата по проектонаредбата от специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности“, пише в писмото им. „Не ви е срам“, скандираха хората навън.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре