Сега четете
Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КейФОР) са отхвърлили искането на Сърбия

Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КейФОР) са отхвърлили искането на Сърбия

Ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово (КейФОР) са отхвърлили искането на Сърбия нейните сили за сигурност да се върнат в отцепилата се провинция на фона на продължаващото напрежение там, съобщи днес президентът на Сърбия Александър Вучич, цитиран от Асошиейтед прес.

Миротворците от КейФОР, които се разположиха в Косово през 1999 г., след като бомбардировките на НАТО принудиха сръбската армия и полиция да напуснат територията, са посочили в отговора си, че няма нужда от завръщане на сръбските сили, каза Александър Вучич.

Сърбия отправи искането си в средата на декември, когато напрежението в Косово се покачи заради ареста на бивш косовски сръбски полицай. В северната част на Косово, където живеят предимно етнически сърби, бяха издигнати барикади по пътищата, включително към граничните пунктове със Сърбия, припомня агенцията. По-късно напрежението бе потушено с усилията на ЕС и САЩ.

Сърбия не признава обявената през 2008 г. косовска независимост и спорът продължава да бъде потенциална точка на напрежение, отбелязва АП.

Последният инцидент, илюстриращ напрежението между двете общности, стана в петък, когато член на Силите за сигурност на Косово стреля и рани двама етнически сърби близо до южния косовски град Щръпце. Единият от пострадалите е 11-годишно момче. Стрелецът е арестуван, съобщи косовската полиция.

Конфликтът в Косово избухна, когато сепаратистки настроени етнически албанци започнаха бунт срещу управлението на Сърбия, а Белград отговори с брутални репресии, които предизвикаха намесата на НАТО. В конфликта загинаха около 13 000 души, предимно етнически албанци, припомня АП.

Сърбия настоява, че стотици нейни служители от силите за сигурност имат право да се завърнат в Косово съгласно резолюция на ООН, приета след войната. Белград заяви, че връщането на сръбските войски в Косово ще спомогне за намаляване на напрежението – твърдение, което бе категорично отхвърлено от косовски и западни представители.

Президентът Александър Вучич каза, че отговорът на КейФОР е бил очакван поради подкрепата на Запада за независимостта на Косово. Сърбия пък разчита на Русия и Китай в стремежа си да запази претенциите си към бившата си провинция, която много сърби смятат за сърцето на нацията.

Западът не се разтревожи от раняването на сръбските момчета, оплака се Вучич по проправителствената телевизия Пинк във връзка с инцидента край Щръпце.

Вижте и

„Не очаквах различен отговор от КейФОР“, допълни Вучич.

Както на Сърбия, така и на Косово беше казано, че трябва да нормализират отношенията си, ако искат да напреднат към членство в ЕС. Високопоставена делегация на САЩ ще посети региона следващата седмица, за да помогне за придвижването на преговорите, които се водят с посредничеството на ЕС и са в задънена улица, отбелязва АП.

Източник БТА

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре