Сега четете
проф.Румен Драганов: Туризмът се връща на нивата от преди пандемията

проф.Румен Драганов: Туризмът се връща на нивата от преди пандемията

„За десетте дни (около Коледа и Нова година – бел. ред.) имаме около 140 000 пътувания повече от очакваното. Общият брой достигна 740 000, от които 70 000 са в чужбина“. Това каза пред БНР проф. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

По думите му през последните три месеца българският туризъм се движи с 10% над нивата, познати от 2019 г. „2022 година няма да надхвърли 2019 година, но през тази година ще надхвърлим нивата от 2019 г., ако се движим с това темпо. Около 76 000 чужденци са дошли в България между празниците, а никога не сме виждали толкова чужденци в центъра на София в новогодишната нощ„, посочи Драганов. Според него печалбата за българския туризъм от почивните дни освен приходи е и „доволни туристи“, тъй като „обслужването навсякъде вече е на високо ниво“.

Според проф. Драганов сериозно предизвикателство пред родния туризъм е тежката конкурентна борба. „Вървим много усилено към издаването на дигитална карта на България. Трябва да се направи организация за харчене на парите. Трябва да има национална туристическа организация. Има си принципи за туризма, трябва да започнем да ги спазваме. Има да си създадем организация в туризма, браншът трябва да влезе в собственото си управление кой кой е и тогава никой няма да задава въпрос кое е правителството и кой управлява. Туризмът работи със страните от света и там никой не пита кое е правителството. Там казваме какви са цените, условията, мирна ли е дестинацията. Бумът на туризма се дължи на това, че България се припознава като хубава, спокойна, зелена, млада дестинация, говореща езици и няма проблем хората дигитално да получат информация, подкрепа, поддръжка. В очите на европейците България е държава, в която се спазва законът“, заяви той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре