Сега четете
„АЕЦ Козлодуй“ подписва споразумение за свежо ядрено гориво за шести блок с „Фраматом“

„АЕЦ Козлодуй“ подписва споразумение за свежо ядрено гориво за шести блок с „Фраматом“

Споразумение между „АЕЦ Козлодуй“ и компанията „Фраматом“ (Framatome GmbH) за свежо ядрено гориво за шести блок на атомната централа ще бъде подписано днес от 10:30 часа в зала „Триадица 2“ на гранд хотел „София“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

След сключения с „Уестингхаус Електрик Швеция“ договор за доставка на свежо ядрено гориво за пети блок, с новия документ, който предстои да бъде подписан, се прави следващата практическа стъпка за осигуряване на диверсифицирано портфолио на доставките на гориво за ядрените енергоблокове на централата, изтъкват от енергийното ведомство.

Споразумението ще бъде подписано от Георги Кирков – изпълнителен директор на „АЕЦ Козлодуй“, и Лионел Геф – старши вицепрезидент по горивото на „Фраматом“, в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов.

БТА припомня, че на 22 декември АЕЦ „Козлодуй“ и „Уестингхаус Електрик Швеция“ подписаха договор за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната ни централа. Споразумението е в изпълнение на съгласуваната с Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ програма на АЕЦ „Козлодуй“ за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво и в съответствие с решението на Народното събрание от 9 ноември 2022 г. за ускоряване на процеса за осигуряване на алтернативен доставчик.

Договорът бe подписан от Георги Кирков – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“, и Азиз Даг – управляващ директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ каза тогава, че с подписаното споразумение се слага краят на една почти 10-годишна история, която е завършила добре. Благодарение на съвместните усилия най-накрая е направена една реална стъпка към диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. По думите на Кирков по този начин се гарантира сигурността на българската атомна централа.

Управляващият директор на „Уестингхаус Електрик Швеция“ Азиз Даг заяви на свой ред, че подписването на договора за доставка на свежо ядрено гориво за 5-и блок на атомната централа в Козлодуй се поставя началото на дълготрайно партньорство. Според него целта на това партньорство е да се осигури безопасна работа на АЕЦ „Козлодуй“, енергийна сигурност за България, както и безопасност в нейното опериране. Азиз Даг изтъкна, че компанията може да се похвали с над 40-годишен опит в използването на горивото на „Уестингхаус“.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов коментира, че това е значим ден за българската ядрена енергетиката, защото се прави мащабна крачка към осигуряването на сигурността и диверсификацията на доставките на свежо ядрено гориво в изпълнение на европейската стратегия на Агенцията по доставките (ESA) към ЕВРАТОМ, както и на решението на НС от 9 ноември тази година. По думите на Христов договорът с „Уестингхаус“ е изключително добър и изгоден за страната ни. Условията, които са постигнати, са една структура на договора на доставките. С „Уестингхаус“ има споразумение, с което компанията поема ангажимент за комплексна доставка вместо само за изработване на касети, уточни Христов. По този начин се гарантира и сигурността на доставките на свежо ядрено гориво, защото в последно време има значителни трудности с доставки на всичко от Русия, включително и на ядрено гориво.

Вижте и

По повод финансовите условия министърът изтъкна, че те значително са се подобрили по време на преговорите. Икономическите условия са значително подобрени в сравнение с получената оферта през месец юли. Цената е намалена изключително много. В момента тя е изравнена с тази на руския доставчик „ТВЕЛ“. Освен това в нея се включва и безплатно внедряване на системата за вътрешнореакторен контрол на „Уестингхаус“. Тази система ще бъде внедрена още от следващата година, така че ще има една година паралелна работа на двете системи, за да може персоналът да бъде обучен и технологията да бъде синхронизирана с цел без проблеми и прекъсване да бъде заредено новото ядрено гориво от „Уестингхаус“ през 2024 г.

Срокът на договора е 10 години, посочи служебният енергиен министър. Договорът не включва извозването на отработеното ядрено гориво.

В средата на 2024 г. се очаква да бъде заредено горивото на „Уестингхаус“. През 2023 г. ще бъде получен пълният лиценз на ядреното гориво. То е напълно съвместимо с технологията в АЕЦ „Козлодуй“, добави министър Христов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре